Politikk

Republikanerne har klart 
å mobilisere konservative kristne

Republikanerne har, fra president Ronald Reagans presidentperiode (1981- 89), klart å mobilisere mange teologisk og politisk konservative kristne.

Samfunnsviteren Timothy Lenz mener demokratene i denne perioden er blitt oppfattet som et stadig mer sekularisert parti.

– Det ble uro da det demokratiske partiet ikke nevnte Gud i partiplattformen som ble vedtatt på partilandsmøtet i 2012. Mange ledende republikanere har riktignok prøvd å holde­ religiøse spørsmål utenfor politikken, men det har ikke vært særlig vellykket. Svært mange av de republikanske presidentkandidatene i år appellerer til grupper av kristne velgere, sier professoren i statsvitenskap ved Florida­ Atlantic University, til Vårt Land.

Han mener det har vært ulike­ bølger i troende og kirk­ers engasjement i politiske ­sp­ørsmål.

LES OGSÅ: Gud er sterkt til stede i årets presidentvalgkamp i USA

Religiøs aktivisme

– Religiøs aktivisme i politikken har svingt. På 60- og 70-tallet spilte mange kirker en viktig rolle i kampen mot raseskille og i debatten om Vietnam-krig, nedrustning og økonomisk urettferdighet. Men de siste tre tiårene har den religiøse aktivismen vært mer konservativ. Temaer som organisert bønn i skolen, krigen mot terror, nasjonal sikkerhet og patriotisme, liberale våpenlover, abort og likekjønnede ekteskap er satt høyt på dagsorden.

LES OGSÅ: Amerikanske ateister har det ikke lett

Smeltedigel

Et viktig trekk ved samfunns- og religionsutviklingen i smeltedigelen USA, er den store innvandringsbølgen, særlig fra Sør- og Mellom-Amerika. Det har bidratt til tilvekst til Den katolske kirke, karismatiske og vekkelsesorienterte bevegelser, på bekostning av historiske og mer tradisjonelle protestantiske kirkesamfunn.

Immigrasjon er et av de store­ debatt-temaene i årets valgkamp. Og hispanics, også kalt latinos, og svarte representerer en stor, potensiell velgergruppe, som demokratiske og republikanske presidentkandidater prøver å kapre. De spansk­talende latinamerikanerne er den raskest voksende folkegruppen i USA, og de utgjør i dag om lag 50 millioner. De svarte amerikanerne (Black Americans), også kalt afroamerikanere, utgjør om lag 45 millioner.

LES OGSÅ: Demokratene taper kristne velgere

Sosialkonservative

– Hvordan stemmer de?

– Begge disse gruppene preges av sosialkonservative holdninger. Derfor har republikanerne trodd at de kunne appellere til dem. Men fargede og hispanics er samtidig liberale når det kommer til økonomi og spørsmål om sosialtjenester, helse og utdanning. Så de fleste stemmer på demokratene. Men en generell utfordring er at mange i disse gruppene ikke registrerer seg og bruker sin stemmerett, svarer Timothy Lenz.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk