Nyheter

Representantskapet: Kan virke som Norges Bank undervurderte interessekonfliktene

I et brev til Norges Banks hovedstyre kommer representantskapet i sentralbanken med skarp kritikk av flere forhold i ansettelsen av ny ojefondsjef.

Representantskapet i Norges Bank kommer i et brev sendt til sentralbankens hovedstyre med kritikk av flere forhold i ansettelsesprosessen av Nicolai Tangens om ny sjef for Oljefondet.

Representantskapet uttrykker blant annet bekymring for mulige interessekonflikter, som følge av Tangens eierinteresser i hedgefondet AKO Capital.

De mener det er «svært uheldig» at Tangen fortsatt er hovedeier og har stemmekontroll i AKO.

Skatteparadis og transparens

Representantskapet skriver at det må finnes ordninger som sikrer at Tangen ikke havner i interessekonflikter med egen formue mens han er oljefondsjef, og i «rimelig tid» etterpå.

På den annen side skriver representantskapet at de er usikre på om det er forenelig med at fondet er registrert i et skatteparadis.

– Det er ikke klargjort og dokumentert i hvilken grad det er mulig å kontrollere og etterprøve de faktiske forhold gjennom etablerte reguleringsregimer og skatteavtaler. Det er heller ikke klart i hvilken grad det som oppgis kan dokumenteres fullt ut av en uhildet tredjepart, skriver representantskapet.

– Burde vært avklart før ansettelsen

Men Tangens eierinteresser burde vært klargjort før ansettelsen, mener representantskapet.

– Representantskapet merker seg at hovedstyret på dette tidspunktet manglet tilstrekkelig med avklaringer og at det derfor er blitt stilt mange spørsmål knyttet til potensielle interessekonflikter. På denne bakgrunn kan det synes som om hovedstyret har undervurdert utfordringene knyttet til dette, skriver de.

Drømmeseminar

I slutten av mars ble Nicolai Tangen presentert som ny sjef for oljefondet. I etterkant av VGs avsløring av det såkalte «drømmeseminaret» i Philadelphia, har det stormet rundt ansettelsen.

Til Vårt Land har Tangen sagt at han er trygg på at han vil få tillit når alt kommer fram i lyset.

– Jeg er ganske sikker på at folk kommer til å være fornøyde når de ser det. Men en sånn prosess er ikke gjort over natten. Det tar rett og slett litt tid, fordi det er komplekse, juridiske ting som skal på plass, sa Tangen.

Mener retningslinjene er brutt

– På bakgrunn av framgangsmåten i denne saken mener representantskapet at retningslinjene ikke er fulgt, konkluderer representantskapet i et brev til hovedstyret i Norges Bank mandag.

Hovedstyret erkjenner at Tangen burde vært ført opp på den offentlige søkerlisten tidligere, heter det videre.

– Formålet med søkerliste er ikke ivaretatt når aktuelle kandidater ikke er oppført på listen, åpent eller anonymt, og når det i realiteten ikke gis innsyn i hvilke kandidater som er til vurdering.

Sentralbanksjefen svarer

Ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen vil ansettelsesavtalen være offentlig tilgjengelig når den etter planen offentliggjøres 27 mai.

– Et premiss for arbeidet med avtalen er at Nicolai Tangen vil innrette seg slik det er nødvendig, selv om det vil ha mulige negative skattemessige konsekvenser for ham, sier Olsen.

Om at representantskapets påpekninger om interessekonflikter sier han:

– Vi merker oss at representantskapet mener det er uheldig at ikke alle interessekonflikter mellom Tangens økonomi og rollen som daglig leder for NBIM var avklart før ansettelsen. I vårt brev av 29. april 2020 adresserer hovedstyret hvorfor konkrete løsninger som skal sikre tilstrekkelig avstand først kunne komme på plass etter at ansettelsen var offentliggjort, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Representantskapet har også merknader til ansettelsesprosessen og håndhevelsen av bankens etiske regelverk.

– Vi tar representantskapets merknader til etterretning. Hovedstyret har i sitt brev 29. april sagt at vi vil vurdere behovet for å klargjøre aktuelle bestemmelser i bankens etiske regelverk, sier Øystein Olsen.

Ansettelsesavtalen skal til behandling

Representantskapet møttes mandag morgen klokka 7 for å holde sitt andre møte for å diskutere svarene de har fått fra hovedstyret i Norges Bank om ansettelsesprosessen. Et enstemmig representantskap har stilt seg bak merknadene.

• LES OGSÅ: Eksklusivt intervju med Nicolai Tangen: – Jeg har ikke tenkt å miste denne jobben

Spørsmål

Representantskapet er opprettet av Stortinget for å føre tilsyn med oljefondet og Norges Bank. I slutten av april sendte de en rekke spørsmål til styret i Norges Bank angående ansettelsen av Nicolai Tangen som ny oljefondssjef.

Blant annet lurte de på om Tangen har lagt fram en fullstendig oversikt over sin personlige økonomi og sine interesser innen kapitalforvaltning og om hovedstyret har fått innsyn i alle relevante sider ved Nicolai Tangens eierinteresser i AKO Foundation og økonomiske forhold.

De spurte også om hva som er årsakene til at søkerlisten ikke ble oppdatert med Tangens navn.

Ført opp sent

I svaret, som kom 30. april, forsvarte hovedstyret ansettelsen av Tangen.

– Under ansettelsesprosessen ble reorganiseringen av Nicolai Tangens eierskap og verv drøftet inngående, skriver Norges Bank-sjef Øystein Olsen i brevet, der han også understreker at Tangen har vært åpen om sine formuesdisposisjoner.

Samtidig innrømmet Olsen at Tangens navn for sent ble ført opp på den offisielle søkerlisten, noe flere jussprofessorer tidligere har uttalt er ulovlig.

«Vi erkjenner at vi i dette tilfellet har påført Tangens navn for sent på den offentlige søkerlisten», heter det i brevet.

Årsaken til dette «var hensynet til å opprettholde konfidensialitet i prosessene som da pågikk», heter det videre.

Nicolai Tangen ble presentert som ny oljefondssjef 26. mars. Først tre dager tidligere dukket navnet hans opp i søkerlista.

Referanser på seminar

18. april avdekket VG at Tangen hadde invitert en rekke norske samfunnstopper, blant dem nåværende oljefond-sjef Yngve Slyngstad og tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, til et luksuriøst seminar ved Wharton Business School i Pennsylvania i USA fem måneder før utnevnelsen.

I svarbrevet fra Norges Bank kom det fram at av de elleve referansene som ble innhentet om Tangen, deltok sju på seminaret.

– Av personvernhensyn er det ikke ønskelig å opplyse hvem av referansene som deltok på seminaret, men representantskapet ble i møtet med sentralbanksjefen 22. april muntlig orientert om dette i fortrolighet, heter det i svarbrevet.

LES MER:

Veslemøy Østrem: «Norge vil fremstå som en bananrepublikk internasjonalt dersom ansettelsen av Nicolai Tangen oppheves»

Økokrim-forsker: Nicolai Tangen har ingenting i offentlig forvaltning å gjøre

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter