Kirke

Religionsvandring i Oslos gater

Norske journalister dyrker egne fordommer og stereotypier når de dekker religionsfeltet, mener Harald Stanghelle. Det vil kulturministeren få bukt med gjennom en vandring fra synagoge til moské.

Bilde 1 av 3

Ett av spørsmålene de fjorten medietoppene og kulturministeren skal diskutere i løpet av religionsvandringen er om norske redaktører og journalister er for dårlige til å dekke tros- og livssynsfeltet. Styreleder for Norsk redaktørforening, Harald Stanghelle, er ikke i tvil:

– Religion er fortsatt et underspilt tema i norske medier. Omtalen av religion i mediene er for det meste preget av en bemerkelsesverdig mangel på kunnskap og forståelse hos mange journalister, sier Stanghelle og legger til:

– Journalister dyrker stereotypier og egne fordommer mer enn de greier å trenge bak fordommene. Det er helt åpenbart et viktig felt å dekke, og det å ha medarbeidere som forstår dette feltet tror jeg blir mer avgjørende i tiden fremover.

Karikaturstriden

Med holdningen «Det skader aldri med kunnskap» gikk Stanghelle torsdag kveld fra den ene religiøse bygningen til den andre sammen med kulturminister Thorhild Widvey og en rekke av landets medietopper.

På synagogen i Oslo ønsket Widvey dem velkommen, og forklarte at bakgrunnen for religionsvandringen var en forespørsel fra Vårt Lands sjefsredaktør Helge Simonnes.

– Simonnes oppfordret meg til å invitere med redaktører på en lignende vandring som pilegrimsferden jeg gjorde med religiøse representanter i sommer. Jeg er litt utålmodig og orket ikke å vente helt til neste sommer, og derfor inviterte jeg til en slik vandring som i kveld, sier Widvey.

LES OGSÅ: Norske redaktører forstår ikke religionens plass

Stanghelle tror religionsvandringen kan være ett blant flere bidrag i å øke religionsforståelsen.

– Både i forstå dens konfronterende kraft, men også religionen som kanal for dialog. Mange medier trodde nok at religionens samfunnsformende kraft var kraftig på hell, men vi har måttet revurdere det synet.

Han mener det de siste ti årene har gått opp for mange mediefolk hvor viktig felt religion er.

– Det utløsende var karikaturdebatten, tragisk nok.

Også aktuelt i sekulære land

Stanghelle mener religioner har gjort comeback i samfunnsdebatten etter å ha ligget nede noen år.

– I mange år var religion utdefinert som et spennende tema, og det tok litt tid før mange redaktører skjønte at religion fortsatt var en sprengkraft i det norske samfunnet, og at det har hatt betydning i et sekulært land.

– På hvilken måte har religion betydning for et sekulært land?

– Man må forstå religion som grunnlag for konfrontasjoner, dialoger og motsetninger mellom enkeltpersoner og grupper. Vi ser at når religiøse ledere greier å legge større vekt på fellesverdiene og ikke motsetningene mellom dem, har det betydning.

Stanghelle peker også på det viktige ansvaret religiøse ledere ofte har overfor håndteringen av ekstremister i egen religion.

– Og da vil religiøse ledere ha større autoritet enn sekulære ledere.

Vil inkludere flyktningene

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier NRK allerede er opptatt av å speile det norske mangfoldet.

– Det er interessant å finne ut hvordan vi kan bidra til at de nye flyktningene som kommer blir deltakende borgere. NRKs viktigste ambisjon er å være en slags felles raus offentlighet der ulike meninger og ståsteder er representert. Der ser vi en utfordring for norske medier, sier Eriksen.

– Vil du følge opp religionsvandringen på noen måte med dine medarbeidere i NRK?

– Jeg skal ikke ha foredrag når jeg kommer tilbake, men dette er et tema som allerede er svært levende i NRK. Vi er ekstremt opptatt av religionsfeltet uavhengig av denne vandringen. Det er en del av oppdraget vårt, gitt av Stortinget. anne se

Anne Sender i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, sier det åpenbart er noen journalister som kan for lite om religion og livssyn.

– Det skyldes trolig berøringsangst og generelt liten interesse for religion hos de fleste. Men vi har i det siste sett flere enkelte spaltister og journalister som klarer å stille de gode spørsmålene og som har god kunnskap innenfor religionsfeltet, sier Sender og legger til:

– Bare det at så mange redaktører og pressetopper stiller opp på denne vandringen, viser at noe er i ferd med å endre seg.

Roset kulturministeren

– Det er bra at du våger å invitere til en religionsvandring, det er uvanlig gjort av en kulturminister og det skal du har ros for, sa Helge Simonnes, sjefsredaktør i Vårt Land, til kulturministeren da han innledet i synagogen.

Han pekte også på religionens plass i samfunnet, og hvordan det ofte angår alle – enten de tror eller ei.

– Det finnes uttallige eksempler fra de siste årene på at det skjer mye spennende i skjæringspunktet mellom religion og samfunn: NRK-journalisten som ble bedt om å droppe korset på TV, striden om troende leger skal få reservere seg mot abort og karikaturstriden er noen eksempler.

LES OGSÅ: Vil Widvey tvinger prester?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke