Religion

Religion svekket som terror-drivkraft

Den siste bølgen av europeiske krigere som drar til Syria er mindre motivert av religion. Manglende sosial tilhørighet er blitt viktigere drivkraft, sier Europol.

Terrorforsker Petter Nesser sa i den åpne høringen til Stortingets religionsfrihetsgruppe mandag at antallet europeiske fremmedkrigere i Syria har aldri vært større.

– Derfor må man gjøre det vanskeligere for grupper som IS å drive med utstrakt rekruttering og propaganda i Europa, og det må bli vanskeligere å dra ut for å bli fremmedkriger, mener Nesser, som er seniorforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt.

Tilhørighet

Nå viser nye kartlegginger at religion ikke lenger er den viktigste drivkraften når unge europeere melder seg til tjeneste for terrororganisasjonen som kaller seg Islamsk stat (IS).

En helt annen beveggrunn trer fram som avgjørende; manglende sosial tilhørighet, skriver Kristeligt Dagblad. En av Belgias fremste terrorforskere, Rik Coolsaet, professor ved Gent Universitet og medlem av EUs rådgivende ekspertgruppe om voldelig ekstremisme, mener å se et motivasjonsskifte blant europeiske fremmedkrigere som drar til Syria:

– Vi finner forklaringen i hva disse personene føler, ikke hva de tenker. Reisen til Syria blir en flukt fra en håpløs hverdag, som har få muligheter, sier Coolsaettil Kristeligt Dagblad.

Coolsaet sier den fjerde og foreløpig siste bølgen av fremmedkrigere skiller seg markant fra de tre første – og får støtte fra den europeiske politisamarbeidet Europol.

LES OGSÅ: Analyserer 137 islamister med norsk tilknytning

Helter

Blant fremmedkrigerne er den religiøse motivasjonen blitt erstattet av sosiale beveggrunner; alt fra press fra kamerater til kopiering av rollemodeller.

Coolsat og Europol mener også at romantiske forestillinger om å være del av en spennende og betydningsfull utvikling også kan spille inn. Nå betrakter selvmordsbombere seg mer som helter enn religiøse martyrer.

Oppdras

Radikaliseringseksperten Tore Refslund Hamming ved Det europeiske universitetsinstituttet i Firenze forteller Kristeligt Dagblad at en fersk studie av egyptere som har kjempet for IS avdekker at religion først kom inn i bildet etter at de hadde sluttet seg til ekstremistene i IS, som står for en «religiøs oppdragelse».

En fersk rapport fra den britiske tenketanken Quilliam, som jobber mot ekstremisme, avdekker at en ny generasjon hellige krigere er på vei i det selverklærte kalifatet, som IS kontrollerer i Syria og Irak.

Barn indoktrineres fra de er helt små og anses derfor av voksne IS-krigere som renere og bedre til å drepe enn dem selv. De blir oppdratt til å regne vold og brutalitet som normalt. De ser på likvideringer, terper koranvers og lærer å bruke våpen.

Quilliam-rapporten, som har fått navnet Children of Islamic State, er lagt fram for det britiske Parlamentet. Rapporten melder at mange barn blir opplært til å være spioner, religiøse forkynnere, bødler og selvmordsbombere, skriver avisen The Guardian.

LES OGSÅ: Kristne er mål for terror

Gravide

Nikita Malik, en av forfatterne bak rapporten, sier til The Independent at det foregår en meget systematisk prosess for å skape neste krigergenerasjon.

Hun sier også at det for tiden er om lag 31.000 gravide kvinner i det selverklærte kalifatet.

Opplysningene er basert på materiell publisert av IS der barn brukes i propagandaøyemed, samt på opplysninger fra det tenketanker regner som troverdige kilder i IS-kontrollerte områder.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion