Nyheter

‘Religion spire til frihet’

Studie finner ingen sammenheng mellom religion og undertrykking. – Religion er en sterk spire til frihet, sier professor.

En ny, amerikansk psykologistudie sår fast at frihet henger sammen med religion. Den vestlige forestillingen om at sterk religiøs tro i et land øker sjansen for undertrykkelse, er en misvisende forenkling, hevder studien. Interessant, men med noen svakheter, sier forsker.

– Religion og undertrykking henger sammen som iskrem og gatevold, eller som kyr og republikanere, ifølge forskningsleder Ian Hansen ved York College, og hinter altså til at dette ikke har noen sammenheng. Det er mange eksempler på at religion virker undertrykkende, ifølge Lars Johan Danbolt, professor i praktisk teologi ved Det teologiske menighetsfakultetet og leder ved Religionspsykologisk senter ved Sykehuset Innlandet.

Minoritetene avgjør

– Vi skal ikke lage noen forenklede slutninger om religion og undertrykkelse. Religion er for mange mennesker en sterk spire til frihet og er en viktig ressurs for mennesker i møte med store påkjenninger, sier Danbolt.

Studien «Religion og undertrykkelse: tverrnasjonale og eksperimentelle undersøkelser» ble publisert i tidsskriftet «Religion, Brain & Behaviour». Forskerne studerte datamateriale fra to tidligere tverrnasjonale undersøkelser, en med ti land og en med 52 land. De fant at land med lite sivile og politiske rettigheter, og land mange hadde flyktet fra, ofte hadde en mer religiøs befolkning. Samtidig var flere land med mindre religiøs befolkning blant de mest undertrykkende i verden.

Danbolt mener studien har noen svakheter, viktigst at den ikke ser på hvordan minoriteter behandles.

– De som tilhører majoritetsreligionen i et land, svarer ofte at de har det helt fint i slike studier. Hvordan minoritetene har det, er testen på om regimet er undertrykkende eller ikke, sier han, men påpeker at det ikke nødvendigvis har med en religion å gjøre.

– Det har heller med hvordan religionen brukes som en politisk maktfaktor til å holde kontroll i landet, sier professoren.

Frihet fra eller frihet til

Studien peker også på at utvikling både henger sammen med hvor religiøs befolkningen er og hvor fritt landet er – ikke at religionen påvirket friheten i landet. I land med høyere utvikling, var befolkningen mindre religiøse, samtidig som at landet var friere. Forskerne grupperte land som var sammenliknbare i utvikling, og jo mer religiøse folket i landene var, desto mindre undertrykkende var landene.

– I Vesten kobler man ofte religion til ting som er problematisk for individuell frihet, sier professor og religionsforsker Berit S. Thorbjørnsrud ved Universitetet i Oslo. Hun mener også det er stor forskjell på om man definerer frihet som frihet til noe eller frihet fra noe.

– I mange lands religiøse systemer tenker man ofte på frihet til å fokusere på Gud, til å innordne seg etter regler og til å gjøre som Gud har sagt. I Norge og mange andre vestlige land handler det ofte om en frihet fra kontroll, regler, og så videre. Her har det blitt stående som det store frihetsidealet, men kanskje vi tar den andre siden for gitt, sier hun.

Muslimers frihet

Forskerne bak studien delte de 52 landene inn etter religiøs majoritet, og konkluderte blant annet med at muslimske land ikke var særlig undertrykkende. De havnet midt på skalaen av de forskjellige, religiøse grupperingene.

– Islam er ikke i nærheten av å være det mest undertrykkende kulturelle systemet i verden. Sammenlikner man land med en muslimsk majoritet, med like utviklede land, er graden av undertrykkelse helt gjennomsnittlig, skriver forskningsleder Ian Hansen.

Professor Danbolt sier mange muslimer, som andre religiøse, kan oppleve stor grad av frihet fordi de finner mye støtte i sin religion.

– Hvis man derimot setter religionen inn i en politisk ideologi og bruker den i en maktsammenheng, kan den virke undertrykkende. Det kan også makt i kombinasjon med andre ideologier, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter