Nyheter

‘Religion hindrer kvinner’

Kvinners rettigheter og religionsfrihet står opp mot hverandre i flere europeiske land. Forsker mener konflikten ligger dypt i de religiøse ideologiene.

– Jo sterkere innflytelse kirken har i samfunnet, desto vanskeligere er det å innføre en politikk basert på kvinners rettigheter, sier Jan Erik Grindheim.

Han er førsteamanuensis ved Høgskolen i Sørøst-Norge, prosjektmedarbeider i Civita og leder for Europabevegelsen. I går snakket han på et seminar om religion og likestilling i Europa på et seminar i Oslo arrangert av senter for likestilling ved Universitetet i Agder.

– Det er stor forskjell blant de europeiske landene på hvor sterk likestillingspolitikk landene fører. I ortodokse og katolske land har religionen en større betydning for samfunnsutviklingen enn i protestantiske land, forteller han.

Han mener dette får konsekvenser for likestillingen.

– En innflytelsesrik kirke basert på konservative dogmer hemmer kvinners rettigheter.

LES OGSÅ: Kvinneorganisasjoner tør ikke gjenta kvinnekonferanse

Når lover motstrider hverandre

Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 9 garanterer alle individer religionsfrihet. Men loven åpner også for at det settes begrensninger for religiøs utøvelse.

– Konflikten oppstår i de tilfellene der religiøs lov og nasjonal lov motstrider hverandre. Hvilken lov skal gjelde? Dette kan være veldig vanskelig å løse, sier Grindheim.

Han mener konflikten mellom religionen og likestilling ligger dypt i den kristne, jødiske og islamske ideologien.

– Ifølge disse religionene finnes det én Gud, som har skapt to kjønn. Disse har forskjellige rettigheter og plikter, som er adskilte og ikke overførbare mellom kjønnene.

Han mener at kvinnen blir underordnet mannen, med en gudgitt oppgave om å videreføre mannens eksistens.

– Det er derfor det er så viktig med egne kvinnerettigheter, sier Grindheim.

LES OGSÅ: Grov vold rammer palestinske kvinner

Henger sammen

Ed Brown holdt også et innlegg på seminaret. Han jobber i Den norske Helsingforskomité, og beskriver seg selv som menneskerettighetsaktivist som er opptatt av religions- og livssynsfrihet.

– Menneskerettighetene henger sammen. Vi ser blant annet at der det er religions- og livssynsfrihet, er kvinners rettigheter sterkere, sier Brown.

Han forteller at han derfor er redd for at kvinners rettigheter vil bli svekket, dersom retten til å utøve sin religion innskrenkes.

– I land uten religions- og livssynsfrihet får vi ikke en feministmoské, sier han og henviser Vårt Lands oppslag om en ny, feministisk moské i Oslo denne uken.

LES OGSÅ: Vil starte feministisk moské i Oslo

Blir en negativ spiral

Brown er bekymret for at statene i Europa vil innskrenke religionsfriheten som et svar på islamistisk terror.

– Hvis man forsøker å endre eller begrense religionsfriheten utenfra, kan deler av den gå under jorden, og bli mer radikal. Dette fører ikke til mindre vold, men mer radikalisering. Det blir en negativ spiral, sier han.

Han påpeker at innskrenkingen av religions og livssynsfrihet ofte går ut over kvinner.

– Kvinner risikerer å bli dobbelt diskriminert: både på grunn av religion og kjønn, sier han.

Han forteller at undertrykkelse av kvinner skjer både når de blir tvunget til å ta på seg et religiøst plagg og når de blir forhindret fra å bære et religiøst plagg etter eget ønske.

Tre valg ved konflikt

Ifølge Brown har land i alle fall tre valg når det oppstår konflikt mellom ulike menneskerettigheter.

– Den enkle løsningen er å prøve å bestemme hvilken rettighet som trumfer den andre, altså hvilken av dem som er viktigst. Alternativt kan man prøve å finne en balanse, en middelvei mellom de motstridende rettighetene, sier han.

– Jeg mener man burde prøve å styrke begge rettighetene, sier Brown.

Brown forteller at en slik tilnærming bygger på synet om at menneskerettighetene ikke er hierarkiske, men avhengige av hverandre.

– Derfor skal ikke rettighetene rangeres over hverandre, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter