Nyheter

– Religion blir brukt i terrorisme

Kirkenes Verdensråd gjør bekjempelse av vold i religionens navn til en hovedsak for organisasjonens arbeid i 2017.

I uttalelsen «Religion og vold» som ble vedtatt ved avslutningen av det ukelange sentralkomitémøtet i Trondheim, utfordres de 348 medlemskirkene til å ta nye grep for å motarbeide radikalisering og religion som brukes for å legitimere vold.

LES OGSÅ: ANALYSE: – Derfor er IS ute etter myke terrormål

Mer religiøst motivert vold

I uttalelsen konstateres de at religiøst motivert vold har tiltatt i styrke. Den såkalte Islamske statens brutale vold mot ulike religiøse grupperinger i Syria og Irak blir nevnt spesielt.

Knut Vollebæk, tidligere norsk utenriksminister og nå medlem av Kirkenes Verdensråds kommisjon for kirkenes internasjonale relasjoner, mener det i en kirkelig setting er «viktig at vi gransker oss selv heller enn å rette pekefingre mot andre».

Mer kirkeinteresse i FN

Generalsekretæren i Kirkenes Verdensråd (KV), Olav Fykse Tveit, uttalte forrige uke til Vårt Land at det nå er økende interesse i FN-systemet og i andre internasjonale organisasjoner for å samarbeide med kirkene.

LES MER : Nå vil alle ha kirkene med på laget

– Denne nye interessen kommer ikke av at religiøse ledere har vært til hjelp med å løse konflikter. Tvert imot har dette å gjøre med hvordan religion nå blir brukt i terrorisme, sa Knut Vollebæk i en paneldebatt.

Må se på kirkenes rolle

Han mener kirkene må se på sin egen rolle: Hvordan kan vi hindre en repetisjon i Den sentralafrikanske republikk av det som skjedde i Rwanda, der massakrer foregikk i kirkene og prester deltok i folkemord? spurte Vollebæk.

«Religiøst motivert vold er en del av både historie og nåtid i alle de store religionene, Islam, hinduisme, buddhisme, jødedom og kristendom. Og mange steder utsettes minoriteter for hatefullt språk og voldelige angrep», heter det i uttalelsen fra KV.

LES MER: Utenlandske kirker forstår ikke den norske debatten

Generalsekretær Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke deltok også i paneldebatten. Hun pekte på at kulturelle og religiøse tradisjoner har vært - og er - med på å usynliggjøre og delvis akseptere vold mot kvinner.

– Tenk om det er sant at familier og fellesskap der menn og kvinner har samme verdighet, frihet og rettigheter, er det beste vernet mot vold og ekstremisme? spurte hun.

LES MER: Kikenes verdensråd havner i skyggen av paven

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter