Nyheter

Rekrutterer gutter til kirken med fotball

Kirken makter ikke å mobilisere unge gutter til sitt arbeid. Ungdomsleder tok bekymringen på alvor og startet fotballkafé. – Det har trukket en del gutter, sier han.

– Det har lenge vært en utfordring for Den norske kirke og andre kristelige organisasjoner å tiltrekke seg gutter og menn, sier Ida Marie Høeg. Hun er religionssosiolog ved Universitetet i Agder (UiA) og har forsket på ungdom og religion.

Tidligere denne uken skrev Vårt Land om generalsekretær i KFUK-KFUM, Øystein Magelssen, som etterspurte flere gutter til sitt arbeid, og etterlyste en offensiv for å rekruttere disse.

Høeg kan på sin side fortelle at kirken lenge har hatt langt større oppslutning blant kvinner enn blant menn. Lederposisjoner har tradisjonelt vært bekledd av menn, mens arbeidet med barn og unge derimot har vært et område hvor kvinner har fått muligheten til å lede.

– Men den generelle oppfatningen er at kvinner har et større engasjement for kristen tro og menighetsarbeid, og at kvinner er mer religiøse enn menn, sier hun.

Kirken er blitt mer orientert mot familier

Men ser man så få menn i kirken fordi den er blitt femininisert? Inger Furseth, religionssosiolog ved Universitetet i Oslo (UiO), sier den forklaringen er blitt lansert de siste årene, men tror det ligger hovedsakelig andre faktorer til grunn for guttesvinnet.

– Kirken er blitt mer orientert mot familier, men det er også samfunnet blitt. Man snakker om fars involvering og pappaperm. Det kan hende at kirkens orientering mot småbarnsfamilier har ført til at andre grupper faller utenfor, sier hun.

Kor er en stor del av mange kirkers arbeid og en viktig del av rekrutteringen av unge til videre arbeid.

– Jeg har hørt at med en gang koret blir blandet, forsvinner guttene. Om man rendyrker mannsgrupper kan det hende man rekrutterer flere, sier Furseth.

Flest kvinnelige kirkegjengere

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI, tidligere omtalt i Vårt Land, svarer 43,3 prosent av kvinner «ja» på spørsmålet om de tror på Gud, mens andelen menn er 33,5 prosent. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) deltar flere kvinner på religiøse arrangementer.

Hvorfor er det slik, Ida Marie Høeg?

– Jenter blir i større grad enn gutter sosialisert til religiøs tro og religiøse verdier. Når jenter blir mødre tar de derfor større ansvar for den religiøse oppdragelsen enn fedrene, sier hun.

Det er knyttet sterke forventninger til det å være kvinne og mor, og dermed også hvem som har hovedansvaret for å videreformidle de religiøse fortellingene til barna. Ifølge Høeg mangler gutter altså mannlige religiøse rollemodeller.

– Det er ikke bare blant fedre, men også i kristne menigheter.

Trekker gutter med fotball

I sin landsmøtetale i helgen trakk Øystein Magelssen fram daglig leder i KFUK-KFUM på Hedmark og Oppland, Hans Martin Vilberg, som en som har tatt gutteproblemstillingen på alvor. Han har opprettet det de kaller «Premier League på Ynglingen», et rusfritt arrangement åpent for alle der man ser på fotball.

– De fleste medlemmene våre rekrutteres gjennom Ten Sing, som kanskje appellerer mer til jenter. Fotball er jo på noen måter en guttegreie, og det har trukket en del gutter, sier Vilberg og legger til at det også kommer noen jenter på fotballvisningene.

Fotball er en arena for følelser

Foruten Ten Sing driver KFUK-KFUM mye ledertrening og trosopplæring.

– Det tiltrekker nok også en overvekt av jenter, sier Vilberg.

Han sier videre at gutter nok har litt vanskelig for å vise følelser, og at man dermed må være mer direkte i kommunikasjonen.

– Men man trenger arenaer der de kan få utløp for følelsene sine. På et av våre arrangementer scoret Manchester United på overtid. Da ble en kar ved siden av meg så glad at han løftet min åtte år gamle nevø opp i lufta, sier han.

– Det er kjempeviktig å ha arenaer der gutter kan få utløp for følelsene sine, legger Vilberg til.

Er prosjektet en suksess?

– Det er litt tidlig å si enda. Men det har appellert til folk utenfor vår eksisterende medlemsmasse, spesielt gutter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter