Nyheter

Rekordmange vil forhåndsstemme ved kirkevalget

Kirkekontorene rundt i landet er travelt opptatt med å ta imot forhåndsstemmer. En ringerunde tyder på kraftig økning fra kirkevalget i 2011.

I Trondheim by, for eksempel, er det hittil mottatt 550 forhåndsstemmer.

– Ved forrige kirkevalg var det forsvinnende få forhåndsstemmer, sammenlignet med antallet denne gangen, sier kirkeverge Kjell Inge Nordgård i Trondheim.

Pressetalsmann Siv Thompson i Kirkerådet sier at de ikke har noen sentral oversikt over avgitte forhåndsstemmer.

– Men vi har registrert at det meldes om økning i noen byer. At det i år er mer medieoppmerksomhet og større engasjement rundt kirkevalget, gjør at det er grunn til å vente flere forhåndsstemmer, sier Thompson.

Entydig bilde: Flere

– Bildet er entydig: Alle jeg snakker med sier at det er mange flere som forhåndsstemmer i år enn tidligere, sier Gry Friis Eriksen, seniorrådgiver og sekretær for valgrådet i Oslo bispedømme.

– Det er så mange som, vil stemme at vi i dag ikke har hatt tid til å spise lunsj. Det er mange flere som forhåndsstemmer nå enn forrige gang, sier Gudrun Hansen ved Kirkelig fellesråds kontor i Tromsø.

– Tilløp til valgkø

Det er påfallende mange som kommer for å stemme. Noen dager har det vært tilløp til kø for å komme inn i det lille stemmelokalet her. Alle som jobber her sier «du verden for en interesse det er i år», rapporterer Kjell Bertel Nyland, kirkeverge i Bergen.

LES OGSÅ: Krever at kirkevalgordningen skrotes

Kirkeverge Svein Inge Thorstvedt i Stavanger melder om «jevnt sig» av folk som kommer for å avgi forhåndsstemme ved kirkevalget.

– Vi har også fått besøk av folk som vil melde seg inn i kirken.

– Får de da umiddelbart også stemmerett ved kirkevalget?

– Ja, de som melder seg nå inn føres inn i det kirkelige manntallet, og får anledning til avgi stemme ved valget, svarer Thorstvedt.

Den samme praksis følges ved kirkekontoret i Tønsberg, forteller kirkeverge Carsten Furuseth. Også der har folk kommet for å melde seg inn i Den norske kirke – og for å få stemmerett.

Gudrun Hansen hos kirkevergen i Tromsø har ikke registrert innmeldinger fra folk som ønsker å stemme:

– Nei, det store antallet telefoner kommer fra folk som melder seg ut i irritasjon fordi de har fått tilsendt valgkort og mener at de feilaktig står i Den norske kirkes medlemsregister, sier hun.

– Mye oppstyr ved valget

Gudrun Hansen er ikke i tvil om hva som er årsaken til at langt flere forhåndsstemmer i år enn tidligere:

– Det er innlysende: Alt oppstyret rundt årets kirkevalg og at det nå er to lister, sier hun.

LES OGSÅ: – Jeg har ikke drevet dyneløfting av Eidsvågs tro

Kirkevergen i Trondheim, Kjell Inge Nordgård, deler den oppfatningen.

– Vi spør ikke folk om hvorfor de stemmer. Men jeg har et klart inntrykk av at man denne gang har fått bedre fram hva kandidatene står for. At det i vårt og de fleste andre bispedømmene har to valglister ved bispedømmerådsvalget, har bidratt til større interesse og bedre kjennskap til kandidatenes kirkeprofil, mener Nordgård.

37 prosent sier de vil stemme

I en undersøkelse gjennomført for Vårt Land i august, sa 37 prosent av folkekirkemedlemmene at de ville stemme ved årets kirkevalg.

Vårt Land foretatt en ringerunde til kirkekontorene i en del av de største byene i Norge. Mange tror at forhåndsmobiliseringen er særlig stor særlig er i større byer.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Den offentlige oppmerksomhet om kirkevalget har vært større enn tidligere år, mye på grunn av debatten om likekjønnede skal få gifte seg i kirken. I to bispedømmer, Stavanger og Bjørgvin, stilles det bare én liste.

Tilbakemeldingene fra kirkevergene i Bergen og Stavanger tyder på at det også der er større engasjement og flere forhåndsstemmer enn ved tidligere valg.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter