Nyheter

Reiser fra barna sine

Amerikanske interneringsleire tar imot flere og flere barn av ulovlige innvandrere – ikke fordi det kommer flere, men fordi færre kan sendes videre.

I juni i år beordret en føderal dommer Trump-administrasjonen å gjenforene familiene den hadde adskilt langs grensa. Likevel er fortsatt 12.800 barn i interneringsleirer langs den amerikansk-mexicanske grensa, skrev New York Times sist uke. Det er like mange som det bor på Notodden her i Norge – og det er en femdobling fra antallet sommeren 2017. Mange av de eldre barna er blitt forlatt av foreldrene, som tror de eldre barna vil klare seg bedre i USA enn de yngre.

Maks en uke mediekrise

Tross bekymringen, har migrantkrisen forsvunnet ut av nyhetsbildet i USA på samme måte som den har i resten av verden.

– En mediekrise varer sjelden lenger enn maks en uke i Trumps tid, som regel kortere. Vi er aldri lenger enn en Trump-tweet vekke fra neste krise, sier USA-kjenner Hilmar Mjelde.

Han er til vanlig postdoktor på Universitetet i Bergen, men har tilbrakt sommeren på Texas A&M University.

Problemene forandrer seg ikke

Tross Donald Trumps løfter om å stramme inn på innvandringen, er menneskemengdene som kommer over grensa like store som før.

– De underliggende problemene i Sentral-Amerika som utløser denne formen for innvandring vedvarer. Man så en viss reduksjon etter Trumps innsettelse, men det var midlertidig, sier Mjelde.

Han forteller at Trump prøvde å stramme inn på noen områder, men blir begrenset av kongressen og domstolene.

– Dette har selvfølgelig menneskesmuglerne fått med seg, sier Mjelde.

LES OGSÅ: Biskoper kaller Trump-politikk umoralsk

Strengere kontroll

Tross at flere hundre barn ble sluppet fri som følge av rettskjennelsen i juni, blir det stadig flere barn som interneres. Dette skal ikke skyldes at det kommer flere barn til grensa enn før, men heller at det er færre som sendes videre til familiemedlemmer. Det er nemlig strengere kontroller også av de som står fram som såkalte «sponsorer» for barna – som garanterer for at de kan ta imot barna og forsørge dem. Disse får nå avkrevd fingeravtrykk som kan deles med innvandringsmyndighetene.

Som oftest er disse sponsorene slektninger eller venner av familien, og noen ganger befinner også disse seg i USA ulovlig. Strengere kontroller fører både til at saksbehandlingen stopper opp, og til at flere sponsorer ikke vil melde seg.

Reiser hjem uten barna

I de mellomamerikanske landene de fleste flykter fra, driver flere frivillige en utstrakt virksomhet for å gjenforene barn med foreldrene sine, som reiste fra dem.

Los Angeles Times skriver om advokaten Juan Carlos Villatoro, som reiser rundt i høylandet i Guatemala for å finne foreldre som har etterlatt barn i USA. Jobben er vanskelig. Gjenger og narkokarteller kontrollerer mange landsbyer, og folk er skeptiske til utenforstående.

Villatoro lykkes til slutt, og hjelper en far med å finne sin sønn som holdes utenfor Chicago. De får løfter om at sønnen skal hjem. Noen uker senere, i det familien er på vei til Guatemala by for å hente sønnen, får de beskjed: han er ikke på flyet. Dommeren har ombestemt seg og sender ham først i neste måned.

Vil anholde på ubestemt tid

Avisa New York Magazine skriver at Trump-administrasjonen ønsker å innføre nye reguleringer på området. Dagens lovverk tillater ikke at mindreårige blir anholdt på grensa i mer enn tre uker av gangen, men myndighetene vil avskaffe denne begrensningen, og holde barna så lenge de vil. Mange i USA tror at migranter tar med seg barna sine nettopp fordi de vet at dette begrenser hvor lenge amerikanske myndigheter kan anholde dem.

Tiltaket er tilsynelatende en voldsom innstramming, men Mjelde tror likevel ikke det får mye oppmerksomhet i amerikansk opinion.

– Hvis dette nye tiltaket blir en lengre prosess som vil utspille seg mellom president, byråkratiet og domstolene, uten hjerteskjærende bilder av barn som gråter, så får ikke dette samme oppmerksomhet, sier USA-kjenneren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter