Nyheter

Rehabiliteringssenter frykter å gå konkurs under korona

Sanitetskvinnene på Lørenskog har tapt penger hver måned siden nedstengningen. Stortingspolitiker (Ap) etterlyser klarere retningslinjer for forhandlingene ideelle organisasjoner må gjennom for å få støtte.

All drift ved Norske Kvinners Sanitetssenter i Lørenskog ble lagt ned i april. Siden nedstengningen, har Helse Sørøst estimert et inntektstap på mellom to og en halv og tre millioner for rehabiliteringssenteret på Lørenskog.

– Vi vet jo at vi taper penger hver eneste måned så lenge vi ikke har fullt belegg. Så i verste tilfelle kan det jo bety ganske mange millioner, forteller Holst.

NKS-senteret er et rehabiliteringstilbud for pasienter med multippel sklerose (MS).

Må i dialog med helseforetak

I april kom kompensasjonsordningen for næringslivet. Siden har flere bransjer fått sin ordning som skal kompensere det tapet som følger av korona- nedstengingen. Vårt Land skrev i april om at ideelle organisasjoner forespør om støtte til ekstratiltak, og at inntektstap for frivillige organisasjoner blir ikke ivaretatt i regjeringens krisepakke.

Idielle organisasjoner har fremdeles ikke fått noe korona-støtte. Tellef Inge Mørland og Linn Knudsen besøker NKS Helsehuset og Monica Holst.

Monica Holst, daglig leder ved NKS-senteret i Lørenskog, er bekymret for pasientene som lider som følge av senterets reduserte drift under korona.

Helseforetakene er pålagt å ta hensyn til private ideelle aktører etter revidert nasjonalbudsjett. Helse Sørøst har sagt at de skal gå i dialog med sine ideelle organisasjoner på sensommeren.

– Da er det klart at du er ganske liten. Vi er jo en liten institusjon i utgangspunktet, og så skal man krangle om den pengesekken, sier Monica Holst spørrende. Hun er daglig leder ved NKS-senteret på Lørenskog.

LES OGSÅ: Vil ha egen krisepakke tilpasset de ideelle.

«David vs. Goliat»

Tellef Inge Mørland, sier han er bekymret for de ideelle helseorganisasjonene som nå sliter. I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen at ideelle organisasjoner som trenger kompensasjon skal i dialog med regionale helsemyndigheter. Det mener stortingsrepresentanten fra Arbeiderpartiet er urettferdig.

Idielle organisasjoner har fremdeles ikke fått noe korona-støtte. Tellef Inge Mørland og Linn Knudsen besøker NKS Helsehuset og Monica Holst.

Tellef Inge Mørland sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Han etterlyser tydeligere retningslinjer til ideelle organisasjoner som må forhandle kompensasjon med regionale helseforetak.

– Det blir litt Davids kamp mot Goliat. Da møter man et stort helseforetak, og så skal du som er ideell prøve å få gjennomslag for en kompensasjon til din virksomhet, forteller Mørland.

Mørland er frustrert over at tiden det tar å behandle dette skal gå utover de ideelle organisasjonene.

– Dette har tatt altfor lang tid, og vi opplever jo at de ideelle organisasjonene har havnet bakerst i koronakøen. Vi har latt de gå litt for lut og kaldt vann, sier Mørland.

Krise for pasientene

Trond Pettersen er pasient ved NKS-senteret, og forteller at han er der på sitt fjerde opphold.

– Det betyr mye for meg å få være her. Her møter jeg folk i samme situasjon som meg, forteller han.

Idielle organisasjoner har fremdeles ikke fått noe korona-støtte. Tellef Inge Mørland og Linn Knudsen besøker NKS Helsehuset og Monica Holst.

MS-pasient ved rehabiliteringssenteret Trond Pettersen sier det ville vært krise for han om senteret gikk konkurs. Her er han med sykepleier Therese Olsen.

Det ville vært krise for han om senteret måtte stenge ned siden dette er det eneste stedet som legger fullt tilrette for han.

– Her blir vi bortskjemte, ler Trond.

LES OGSÅ: Ber om 250 millioner til ekstratiltak: Koronaviruset har ført til merkostnader.

– I verste fall går vi konkurs

Senteret får forskuddsbetalt for antall dager de planlegger å drifte. Akkurat nå har NKS-senteret penger til å drifte videre, men når Helse Sørøst skal gjøre en avregning mot slutten av året, risikerer Sanitetskvinnene å miste midler til videre drift på grunn av inntektstapet stengningen i mars, april og redusert drift siden mai førte til.

– I verste tilfelle kan vi jo gå konkurs. Og det er jo kritisk for oss som jobber her, men mest kritisk er det for pasientene våre fordi de ikke har noe annet tilbud, forteller Holst.

Hver pasient får sitt tilrettelagte opplegg på rehabilitering, noe Holst mener de er de eneste som kan tilby disse pasientene. Hovedmålet til nesten alle er å kunne klare seg lengst mulig på egen hånd.

Fremdeles uklart

Bakgrunnen for Mørland reagerer nå, er at Stortinget vedtok 7. april i år at ideelle aktører som yter velferdstjenester skal få økonomisk kompensasjon. Tre måneder senere opplever han forsatt situasjonen som uklar for de ideelle aktørene.

– Arbeiderpartiet har hele tiden stil seg bak kompensasjonsordningene. Hvorfor gjorde dere ikke noe for å inkludere ideelle organisasjonene i en kompensasjonsordning tidligere?

De driver etter noen litt andre prinsipper, men vårt utgangspunkt har hele tiden vært at de må få en egen kompensasjonsordning som er på lik linje.

LES OGSÅ: Frivillighet Norge: Krisepakkene er ikke gode nok.

Etterlyser nasjonale retningslinjer

Mørland er bekymret for løsningen med de ulike helseforetakene i Norge fordeler ulikt.

– Man har ikke, som jeg har forstått det, en garanti for å få likebehandling her i landet. Det kan være man får et annet resultat i Finnmark enn hva du får i Oslo, forteller Mørland.

Idielle organisasjoner har fremdeles ikke fått noe korona-støtte. Tellef Inge Mørland og Linn Knudsen besøker NKS Helsehuset og Monica Holst.

Sanitetskvinnene er opptatt av å ivareta smittevernhensynet. Her er et bord i spisesalen på NKS-senteret.

Han etterlyser klarere nasjonale retningslinjer fra regjeringen når de ideelle organisasjonene skal forhandle med helseforetakene.

– Ellers risikerer vi forskjellsbehandling.

Har tiltro til helseforetakene

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, skriver i en e-post til Vårt Land at regjeringen har satt av 25 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til ideelle organisasjoner som ikke har avtale med regionale helseforetak eller kommune.

«Vi har bedt helseforetakene samarbeide for å få en mest mulig lik praksis når det gjelder fordeling av midler. Helseforetakene skal også ta hensyn til de nasjonale støtteordningene som er etablert», står det i e-posten.

LES OGSÅ: Frivillige organisasjoner taper millioner i gaver.

---

Kompensasjon

  • Ideelle aktører har ikke en kompensasjonsordning på like linje som kommersielle aktører.
  • I april vedtok Stortinget at ideelle aktører som yter velferdstjenester skal få økonomisk kompensasjon.
  • Organisasjoner kan nå søke kompensasjon gjennom dialog med regionale helseforetak.
  • I revidert nasjonalbudsjett kom regjeringen har regjeringen satt av 25 millioner til ideelle organisasjoner som skal i dialog med helseforetakene.

---

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter