Nyheter

Regjeringspartier i flyktning-klinsj

Abid Raja (V) og Carl I. Hagen (Frp) er rivende uenige i hvem som ikke burde uttale seg i saken om asyl-samarbeid i EU. – Abid Raja må lære seg å holde kjeft, sier Hagen.

– Å true i tide og utide er ikke kledelig for et parti som har sittet i regjering i over fire år, sier Abid Raja, visepresident og stortingsrepresentant for Venstre.

Uenige

Stortingsrepresentant Raja og den pensjonerte Frp-veteranen Hagen er helt uenige om Norge bør bidra i en europeisk flyktningløsning. Raja oppfordrer Frp til å slutte og sette enkeltsaker opp mot videre regjeringssamarbeid, mens Hagen mener at Raja bør holde seg unna interne diskusjoner i Frp.

Fredag 13. juni skrev NRK at det blåser opp til strid når Siv Jensen (Frp) Trine Skei Grande (V) og statsminister Erna Solberg (H) i løpet av de neste månedene må enes om hvordan Norge skal forholde seg til EUs omstridte asylavtale.

Nå krever Frp-fylkesledere i Nordland, sammenslåtte Troms og Finnmark og Oslo at partiet går ut av regjering hvis de ikke får det som de vil. Lederne i de store fylkeslagene Møre og Romsdal og Viken vil at Frp skal kalle inn landsstyret for å vurdere saken.

Les også: Et Venstre på innsiden av regjeringen anser seg som det nye limet i støyfrie budsjettrunder med KrF.

– Vi har forpliktet oss til å ta imot flyktninger i Jeløya-erklæringen. Det skulle bare mangle at vi, at det lille landet Norge er, tar sin del avbyrdefordelingen i EU, sier Raja.

Han forklarer at store land som Frankrike og Tyskland må ta inn langt flere flyktninger på grunn av befolkningsstørrelsen. Norge, som et lite land, må ta inn få flyktninger i forhold.

– Denne lille byrden må vi ta, sier Raja.

Han forteller at retorikken fra Frp er en kjent taktikk fra Frp. Raja mener at asylavtalen med EU er en del av pakken det er å sitte i regjering.

– Dette handler ikke bare om Venstre. Det handler om at Europa forventer dette av oss, og at Norge må være med å ta sitt ansvar, sier Raja.

Les også: Raja vil at norske stortingsrepresentanter skal adoptere hver sin samvittighetsfange

Frp-politikk

Raja synes det er bemerkelsesverdig at folk i Frp klager over at de får gjennomslag for det han mener har vært Frp-politikk i mange år. Han mener at de nå må ta ansvar for det de selv har ønsket seg, og være med på å finne en felles europeisk løsning på fordelingen av flyktningene som kommer til mottakene.

– Nå får de endelig gjennomslag for «asylmottak i Afrika», men så klager de når vi må være med på en felles europeisk byrdefordeling. Det sier jo seg selv at vi må ha en byrdefordeling hvis vi skal få mottakene til å fungere. Hvordan skal vi ellers få dette til, spør Raja retorisk.

Les også: Mens Abid Raja får pris for sin internasjonale innsats for trosfrihet, har parlamentarikergruppa for trosfrihet lite å vise til.

Råd

Carl I. Hagen er på sin side svært oppgitt over at Abid Raja kritiserer Frp for å vurdere å gå ut av regjering hvis de ikke får det som de vil.

– Abid Raja bruker enhver anledning til å kritisere sitt felles regjeringsparti, han bør slutte med å kritisere interne prosesser hos en regjeringspartner. Et godt råd til Abid Raja fra meg, er at han må lære seg å holde kjeft, sier Hagen.

Les også: Refser Frp-dekning

Ikke overrasket

Aleksander Stokkebø, stortingsrepresentant for Høyre, svarer på SMS at han ikke er overrasket over Frps utspill.

– Det overrasker meg ikke at fylkesledere i FrP er tydelig på at de ønsker lav innvandring og migrasjon til Norge. Dette er Fremskrittspartiets primærpolitikk, skriver Stokkebø.

Han er likevel opptatt av at felles europeiske løsninger er det beste.

– En eventuell migrasjonsavtale med EU ligger fortsatt langt fremme og innholdet er uklart, men Høyre mener det er i Norges interesse at Europa og EU finner en felles politikk og felles løsninger på området hvor alle bidrar. Det vil avhjelpe trykket også mot det norske asylsystemet, skriver Stokkebø.

Er det greit å bruke regjeringssamarbeidet som et forhandlingskort i media?

– Vi kommer ikke til å gå inn på en diskusjon om virkemiddelbruk i det politiske ordskiftet, skriver Stokkebø.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter