Nyheter

Regjeringen tar internasjonalt avstand fra koranbrenning og «fuck jøde»

Utenriksdepartementet (UD) forsvarer at regjeringen kritiserer SIANs koranbrenning. Internasjonalt har statssekretær Jens Frølich Holte tatt avstand fra at rapperen Kaveh har sagt «fuck jøder».

Aftenposten har på lederplass problematisert at UD kritiserer koranbrenningen i Kristiansand 16. november. Avisen mener det er forståelig at de driver brannslukking i land med muslimsk flertallsbefolkning, men synes samtidig at det er «høyst problematisk»:

«Hvis regjeringen først begynner å lage utenrikspolitikk av enkelte ytringer i Norge, blir det fort spørsmål om hvorfor ikke andre kommenteres», skriver avisen.

Statssekretær: Regjeringen er ikke verdinøytral

Ikke verdinøytral. «En regjering er ikke en verdinøytral, grå mastodont. En norsk regjering har et verdigrunnlag», skriver statssekretær Jens Frølich Holte i et svar og viser til Granavollen-erklæringen det det står at regjeringen ikke støtter oppfordring til vold eller hatefulle ytringer.

Regjeringen tar avstand fra koranbrenningen som et virkemiddel «fordi vi ikke ønsker en mer polarisert samfunnsdebatt», skriver Frølich Holte.

Ble konfrontert med rapper som sa «fuck jøder»

Han viser til rapperen Kaveh som sa «fuck jøder» fra scenen på et arrangement. Frølich har blitt konfrontert med at utsagnet er et bevis for antisemittisme i Norge. Kaveh ble ikke dømt for ytringen, men Frølich har internasjonalt tatt tydelig avstand fra utsagnet:

– Utsagnet «fuck jøder» er et virkemiddel vi tar avstand fra nettopp fordi det er nedsettende og krenkende. Vi ønsker ikke en mer polarisert samfunnsdebatt, skriver statssekretæren.

Ytringsfrihetskommisjon skal motvirke hatytringer

Jens Frølich Holte viser samtidig til at ytringsfrihetskommisjonen som kommer til å bli oppnevnt fikk sitt mandat før helgen. Kommisjonen skal blant annet:

• Vurdere tiltak for å fremme bred deltakelse i samfunnsdebatten.

• Foreslå tiltak mot «falske nyheter»

• Foreslå tiltak for å motvirke spredning av hatefulle og andre ulovlige ytringer i sosiale medier.

• Drøfte nye medieaktører med portvokterfunksjoner

• Hvordan myndighetene kan bidra til at disse funksjonene blir praktisert i tråd med prinsippene om ytringsfrihet, etterrettelighet og uavhengighet.

LES OGSÅ:

• Vårt Land mener: Koranbrenning er ikke religionskritikk

Muslimske ledere anmelder SIAN etter koranbrenning i Kristiansand

• Erling Rimehaug: Å brenne Koranen er ikke det samme som å brenne Bibelen.

Sinte og fortvilte unge muslimer etter koranbrenning

Muslimske politikere sier nei til å forby koranbrenning

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter