Klima

– Regjeringen svikter på klimabistand

I lys av tørkekatastrofen i Somalia, mener SV at regjeringen svikter på klimabistand til fattige land og vil øke bidraget betraktelig. Det er Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) villig til å vurdere.

– Norge har fått en mindre viktig rolle internasjonalt under dagens regjering, og har tatt en passiv rolle i det internasjonale klimaarbeidet. Her har regjeringen sviktet, sier Kari Elisabeth Kaski (bildet), førstekandidat til Stortinget for Oslo SV.

Kari Elisabeth Kaski, førstekandidat for Oslo SV.

Uttalelsen kommer i lys av den pågående sult- og tørkekatastrofen i Somalia som er den verste på 70 år.

– Slike katastrofer vil man se mer av i årene fremover og de rammer fattige og sårbare land hardest. Det må også gi konsekvenser for den norske klimainnsatsen, sier Kaski.

Sterke inntrykk

Utviklingsfondets leder Kari Helene Partapuoli er nylig hjemme fra et besøk i Somalia og sitter igjen med sterke inntrykk. Ifølge Partapuoli er det nå 6,7 millioner mennesker i Somalia som har behov for hjelp. 3,2 millioner av disse trenger humanitær hjelp for å overleve, mens 3,5 millioner har behov for støtte til livsopphold. Antallet mennesker som har behov for hjelp utgjør nå rundt to tredjedeler av befolkningen.

– Vannkilder og vannhull har tørket ut. Folk forteller at de har hatt 200 dyr, men har kun fire eller fem igjen. Det er ingen tvil om at dette har en sammenheng med klimaendringer, sier Partapuoli.

Hun understreker det er helt nødvendig med bidrag til klimatiltak og klimatilpasning for å ruste Somalia og andre sårbare land til lignende situasjoner i fremtiden.

LES MER: Applauderer norske klimamillioner

Én milliard

I dag har Regjeringen forpliktet seg til å gi 400 millioner kroner til Det grønne klimafondet hvert år mellom 2015 og 2018. Fondet går blant annet til prosjekter i fattige land for at de kan rustes og tilpasses til klimaendringer. Nå mener SV at Norges bidrag må økes betraktelig.

– Norge må forplikte seg til å bidra med minst én milliard i året, og disse pengene må komme i tillegg til bistandsprosenten, sier Kaski.

– Sverige har forpliktet seg til å gi over dobbelt så mye. Norge er et land som har tjent seg rike på å eksportere klimaforurensing. Vi har et moralsk ansvar og økonomisk mulighet til å være ledende, fortsetter hun.

LES MER: Kaski: – Regjeringen setter klima på vent

Større ansvar

Partapuoli i Utviklingsfondet er enig i at Norges bidrag til Det grønne klimafondet må økes. Videre mener Partapuoli at det nå hviler et større ansvar på Norges etter at President Trump den 1. juni trakk USA fra Parisavtalen og varslet kutt i klimabistanden.

– Nå bør Norge og andre seriøse aktører i verden være med på å øke bidraget til Klimafondet, sier Partapuoli.

Villig

Og det er Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) villig til å vurdere. Ministeren sier at Norge vil doble sitt bidrag til Det grønne klimafondet forutsatt at fondet sikrer utslippsreduksjoner fra avskoging og skogforringelse i utviklingsland.

– Norge skal gjøre sitt til at fondet kan utføre sin rolle som den viktigste kanalen for internasjonal klimafinansiering, sier Helgesen.

LES MER: Erna Solbergs talte til klimatoppmøtet i Paris

Økt innsats

Ministeren varsler også økt norsk innsats med USAs svekkede klimarolle.

– Vi har allerede signalisert at vi vil øke vårt bidrag, og vi er i diskusjoner om hvordan det internasjonale samfunn skal styrke sin innsats når USA svekker sin. Senest i dag var dette tema på EU-miljøministermøtet som jeg deltar på her i Tallinn, sier Helgesen.

Hvilke praktiske konsekvenser vil dette få for norsk innsats internasjonalt?

– Det kommer vi tilbake til i budsjettprosessene og i de internasjonale diskusjonene fremover. Men Norge er en betydelig bidragsyter av klimafinansiering, og vi har signalisert at vår klimafinansiering skal ligge på et høyt nivå. Vi har blant annet annonsert at skogsatsingen forlenges fram til 2030, sier Helgesen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima