Nyheter

Regjeringen overprøvde biskop i boligstrid

Biskopen nektet kommunen å bygge boligblokker nær landemerket Kvalsund kirke, men Kulturdepartementet ville det annerledes.

I et halvt år har det vært kamp om bygging av boliger til flyktninger og andre vanskeligstilte – i umiddelbar nærhet av den verneverdige kirken i Kvalsund. Dette er blant de få bygningene som sto igjen i Finnmark etter siste verdenskrig.

Kirkeloven forbyr bygging

Kirkeloven forbyr bygging nærmere enn 60 meter fra kirke – i spredtbygd strøk. I dette tilfellet skal det bygges tre blokker, henholdsvis 38, 45 og 67 meter fra Kvalsund kirke. Den står på Riksantikvarens liste over særlig verneverdige kirker.

En lokal protestaksjon og biskop Olav Øygard har fryktet at kirken ville miste noe av den funksjonen den har som landemerke og monumentalbygning i landskapet hvis blokkene ble bygd nær kirken.

Med kirkeloven i hånd

Med kirkeloven i hånd nektet biskop Øygard kommunen å bygge blokker nærmere enn 60 meter fra kirken, men kommunen anket biskopens avslag inn for Kulturdepartementet, som ga kommunen medhold: «Biskopens vedtak i saken blir å oppheve», konkluderer ekspedisjonssjef Ingrid Ved Nilsen i Kulturdepartementet.

LES MER: Uløst strid om blokk ved kirke

– Vil ikke ha omkamp

– Jeg har ikke tenkt å ta noen omkamp med departementet om dette, sier biskop Øygard til Vårt Land.

– Saken er avgjort. Jeg tar avgjørelsen til etterretning. Det er departementet som har siste ordet og bestemmer, tilføyer biskopen i Nord-Hålogaland.

Kulturdepartementet konkluderer med ja til blokkbebyggelse «etter en avveining av de motstridende hensyn i saken».

Departementet viser til at kirken ligger seks til sju meter høyere i terrenget enn boligblokkene, og at kirken med sin plassering slik sett fortsatt vil være en monumentalbygning.

«At byggetiltaket skal ivareta kommunens behov for boenheter til vanskeligstilte, må også tillegges en viss vekt», heter det i svarbrevet fra departementet til Kvalsund kommune.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Kommunen er fornøyd

Ordfører Terje Wikstrøm (Ap) er glad for at byggeplanene nå kan gjennomføres. Til Finnmark Dagblad sier ordføreren:

– Vi er fornøyd med at departementet har behandlet saken og at den gikk til fordel for kommunen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter