Nyheter

– Regjeringen kan ikke kjøpe seg fri fra asyldugnaden

KrF og Venstre krever at Norge tar i mot asylsøkere fra EU-land.

– Vi kan ikke sende penger til EU og lene oss tilbake i sofaen og si at «nå har Norge gjort sitt». Vi må ta del i asyldugnaden og ta i mot vår andel, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Vårt Land.

I KrF er nestleder Dagrun Eriksen like tydelig:

– Her må Norge stille opp. KrF vil ikke gå ut med ett tall, men vi må helt klart ta vår andel ut fra de kriteriene EU nå setter opp. Vi kan ikke kjøpe oss ut av dugnaden ved å bevilge en sum penger til EU relokaliseringsprogram. Jeg er mot EU, men jeg er europeer, og nå må vi stille opp for det europeiske fellesskapet, sier Eriksen til Vårt Land.

Glade for Frp-snu

Både Eriksen og Grande er glade for at justisminister Anders Anundsen og regjeringen har snudd i synet på norsk deltagelse i asyldugnaden. For to uker siden sa statssekretær Jørn Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til NTB at det i utgangspunktet ikke var aktuelt for Norge å ta imot Syria-flyktninger fra Tyskland og andre europeiske land. Tirsdag sa Anundsen at Norge er klar til å bidra.

LES OGSÅ: Frp snur - Norge tar imot Europa-flyktninger

– Jeg forstår ikke hvorfor Anundsen og regjeringen måtte vente så lenge før de snudde, sier Eriksen.

– Kan det ha sammenheng med at de ville ha unnagjort kommunevalget?

– Kanskje det, sier KrFs nestleder.

Nordiske land tar nesten 4.700

Etter en lang og hard debatt vedtok EU tirsdag en fordeling av 120.000 asylsøkerne. På dette møtet var Norge med som observatør. EUs justis- og innenriksministre er tidligere blitt enige om å fordele 40.000 asylsøkere.

Fordelingsplanen fra EU innebærer at de nordiske EU-landene Sverige, Finland og Danmark tar i mot nesten 4.700 flyktninger; henholdvis 2.397, 1.286 og 1.000.

LES OGSÅ: Motstanderne raser mot fordeling av asylsøkere

Norge vil bidra

I Brussel tirsdag sa justisministeren Anders Anundsen fra Frp at Norge som Schengen-land er beredt til å delta i programmet. Men han ville ikke si noe om hvor mange og når.

Onsdag sier Anundsen at Schengen-landene må «avlaste de ekstremt belastede landene».

– En slik avlasting gjøres gjennom et eget relokaliseringsprogram, hvor asylsøkere blir fordelt til andre Schengen-land. For å få gjenopprettet kontrollen på Schengens yttergrense har Norge som intensjon å delta i EUs relokaliseringsinitiativ.

Om omfanget av Norges bidrag, sier Anundsen at «regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med de konkrete forslagene».

Ikke tall nå

Verken Venstre eller KrF vil konkretisere hvor mange asylsøkere bør ta i mot fra EU-landene. Begge partier sa 10.000 syriske kvoteflyktninger i vår, men begge ble enige om at 8.000 over tre år var det beste man kunne få til.

– Talldiskusjonen tar vekk oppmerksomheten fra det som er det viktigste her, at Norge må bidra i dugnaden som EU nå skal gjennomføre, sier KrF-nestleder Dagrun Eriksen.

Heller ikke Venstre-leder Trine Skei Grande vil snakke om konkrete tall.

LES MER OM FLYKTNINGER I NORGE HER

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter