Nyheter

Regjeringen holder fast på kirkebenk-vedtaket – men kirkesamfunn øyner håp

Kirker og konsertarrangører fortviler, og ber regjeringen se an smittesituasjonen. Men livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) tror det omstridte kirkebenk-vedtaket blir stående.

– Jeg skulle veldig gjerne ha ønsket at vi kunne ha flere i kirkerommene. Samtidig er smittesituasjonen veldig alvorlig, og faglige myndigheter har vært tydelige på at når det gjelder fastmonterte seter, så må man ha den samme definisjonen over alt.

– Det handler om at et sete er et sete uansett i hvilken setting det er. Vi må få ned aktiviteten generelt i samfunnet, sier Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Uttalelsene kommer på bakgrunn av at flere i kirkesamfunnet reagerer på regjeringens vedtak om at kirkebenker ikke regnes som «fastmonterte seter», og at kirken må belage seg på å ha maks 50 personer under gudstjenester og konserter.

Steder som kinosaler kan ta imot opptil 200 personer fordi kinoseter regnes som «fastmonterte seter».

– Kirken forholder seg til smittevernreglene som gis, selv om vi vet at vi kunne ivaretatt dette med avstand på kirkebenkene på en like trygg måte som i kinosaler, for eksempel, sier leder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum.

Reagerer på forskjellsbehandling

Generalsekretær i Norges Kristne Råd (NKR)

reagerer på at ministeren ikke tar høyde for at kirken har anmerket benker og sørget for faste plasser.

Erhard Hermansen er ny generalsekretær i Norges Kristne Råd

– Jeg reagerer på at tunge benker, som står fast på sin faste plass, eller stoler i faste saloppsett med koblinger til hverandre og tydelig avstand, ikke regnes som fastmonterte seter. Kirken har sørget for god oppmerking, og da er det dumt at de ikke blir regnet som faste plasser, sier Hermansen.

– For meg er det viktig å få frem at kirken har gått foran og tatt ansvar med hensyn til smittevern, og lagt til rette i denne tiden. Da er det vanskelig å forstå forskjellsbehandlingen vi opplever i dag når vi må begrense oss til maks 50, mens det i kinosaler kan komme opp til 200 personer, forklarer han.

Hermansen har imidlertid fortsatt et håp om at endringer, som tar hensyn til kirken, vil komme frem mot jul.

– Jeg har fortsatt et håp. Vi må fortsette å håpe og tro på en endring vil komme, men imens forholder vi oss selvsagt til det som er bestemt, sier han.

Skrev brev til kulturministeren

Det omtalte vedtaket vil gi store problemer med både å avholde de tradisjonelle julegudstjenestene og for konsertarrangører som har planlagt julekonserter med 200 publikummere samtidig.

Torsdag sendte 23 arrangører et brev til kulturminister Abid Raja (V) der de påpekte at han for få uker siden sa at stimuleringsordningen ville berge julekonsertene i år.

– Dette ga oss mot. Så kom beskjeden om at faste plasser ikke var nok, det måtte være fastmonterte seter. Og til vår store forundring ble ikke kirkebenker regnet til den kategorien. Dermed kan kun 50 personer komme på julekonserter i kirkene. Ettersom kirker er en hovedarena for disse konsertene, slår dette beina under økonomien for turneene, heter
det i brevet.

Vurderer økonomisk støtte

I likhet med Hermansen har også Ropstad håp om at julegudstjenester skal kunne berges. Han sier til NTB lørdag at regjeringen nå vurderer en støtteordning for kirker som øker tallet på gudstjenester for å kunne gi et
tilbud til flere.

– Det er noe vi ser på nå, om vi kan bidra med økonomisk støtte til dette, sier Ropstad, som torsdag hadde møte med ulike trossamfunn om hvordan man kan legge ting bedre til rette.

Han vil likevel ikke røpe noen detaljer foreløpig.

– Vi går inn i en tid hvor folk er vant med å samles på ulike steder, både på julekonserter  og gudstjenester, og det ligger en forventing om at dette skal kunne gjennomføres.

– Jeg tenker at hvis situasjonen vedvarer, er det bra at det legges til rette for at flere kan delta, sier Hermansen til Ropstad sine planer.

LES MER:

• NRK-program vekker reaksjoner: «Nei, kjære prestekollegaer, det er ikke nødvendig å bli full!»

• Disse kvinnene føler seg kallet til å være prest. Men noen tror at kallet er feil

• «Farmen»-presten: – Jeg var redd for å bli utstøtt av gruppen

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter