Kirke

Regjeringen åpner for å vrake kirkeasyl-ordningen

Kirkeasylantene vet foreløpig ingenting.

Regjeringen vurderer å trekke tilbake en instruks som sier at politiet ikke skal hente ut asylsøkere med makt fra kirker, melder NTB. På innsiden av kirken har asylantene ikke hørt noe om regjeringens åpning for å hente dem ut med makt.

Ble fortalt at politiet ikke kom inn

En syrisk mann i 20-åringen, som ber oss om å ikke bruke navnet hans i avisen, sier følgene:

– Presten fortalte oss at det var hundre prosent sikkert at politiet ikke kommer inn hit.

Inntil videre stoler han mest på presten. Kirkeasylantene har fått mat, seng og klær fra presten og menigheten, i tillegg til advokathjelp via NOAS. Asylantene vet foreløpig likevel lite om hva som skjer videre.

Innstruks fra 1993

Regjeringen vurderer dermed å endre en 23 år gammel instruks som sier at politiet ikke skal hente ut asylsøkere med makt fra kirker.

– Jeg kan ikke svare på hvorfor tidligere regjeringer har akseptert noe sånt. Man skal ikke kunne gå i kirkeasyl for å unngå å bli returnert, fastslår Kallmyr.

Hensikten med å skrote innstruksen er at asylsøkere som skal sendes tilbake til Russland, ikke skal kunne unndra seg retur.

– Kirkeasyl undergraver asylsystemet i Norge. Det er det ikke aktuelt å akseptere, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.

– Oppsiktsvekkende brudd

I en tidligere sak om kirkeasyl sa direktør i Kirkerådet Jens-Petter Johnsen følgende til Vårt Land:

– Kirken kan ikke avslutte kirkeasyl, for dette er ikke en ordning kirken har etablert. Det er regjeringen som kan avslutte kirkeasyl. Men da må Justisdepartementet sende ut et nytt rundskriv som sier at politiet kan gå inn og hente ut de som sitter i kirkene.

Da Vårt Land tok kontakt med kirkerådsdirektøren i dag, var han opptatt med bispevigslingen i Bodø. I en e-post til Vårt Land vil han foreløpig bare kommentere følgende:

– Jeg har ikke kommentarer nå før vi eventuelt virkelig skulle se at regjeringen velger et slikt oppsiktsvekkende brudd på en meget historisk lang nasjonal og internasjonal tradisjon.

– Politiet vil foreløpig ikke aksjonere

Politimester Ellen Kathrine Hætta i Finnmark politidistrikt sier at politiet foreløpig ikke vil aksjonere mot kirkeasylantene.

– Vi ønsker ikke å aksjonene mot disse i dag, fordi vi ikke anser kirkeasylantene som et stort problem, sier Hætta til NTB.

– Men hvis situasjonen endrer seg, og det kommer flere asylsøkere til kirken, så vil vi vurdere å aksjonere, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke