Nyheter

Refser sin tidligere venn for svik

Søndag er Sør-Sudans nasjonaldag avlyst for andre år på rad. Norske støttespillere gråter over katastrofen som lederne i verdens yngste stat har påført befolkningen.

9. juli 2011 kunne et jublende Sør-Sudan feire sin selvstendighet. Uavhengigheten kom i kjølvannet av en 22 år lang borgerkrig med Sudan, som endte med fredsavtale i 2005, der også norske organisasjoner og politikere spilte viktige roller.

LES MER: 82 hjelpearbeidere drept

Et enormt svik

– Tragedien vi nå opplever er mer enn en skuffelse. Det er et enormt svik mot oss alle. Et svik av slike dimensjoner at vi ikke har hatt fantasi til å tro at noe så forferdelig kunne hende, sier Norsk Folkehjelps tidligere generalsekretær Halle Jørn Hanssen.

Han har hatt mange søvnløse netter etter at drømmen om et bedre liv for en hardt prøvet befolkning ble så brutalt knust av intern krig og konflikt:

– De som har røvet makten i Sør-Sudan, har de siste årene ødelagt landet og påført sitt folk verre lidelser enn på noe tidspunkt under frigjøringskampen, sier Sør-Sudan-veteranen.

LES MER: Nødvendig risiko-bistand

Denne lille jenta er blant 1,9 millioner sørsudanere som har flyktet utenlands. Her deltar hun i en pinsevenn-gudstjeneste i flyktningleiren Bidi Bidi i Nord-Uganda.
Denne lille jenta er blant 1,9 millioner sørsudanere som har flyktet utenlands. Her deltar hun i en pinsevenn-gudstjeneste i flyktningleiren Bidi Bidi i Nord-Uganda. Foto: Ben Curtis/AP/NTB scanpix 

Sentrale aktører

Norsk Folkehjelp har sammen med Kirkens Nødhjelp i flere tiår vært helt sentrale humanitære aktører i Sør-Sudan, i en konflikt som gjerne ble framstilt som islamskdominert undertrykking av den hovedsakelig kristne minoriteten i sør.

Få nordmenn har så lenge og så tett støttet opp om den hardt prøvede sørsudanske befolkningens kamp for frihet, som Halle Jørn Hanssen. Hans Norsk Folkehjelp ble til overmål under krigen mot regimet i Khartoum, beskyldt for å bidra til våpensmugling til den sørsudanske frigjøringshæren SPLA.

– Jeg trodde jeg kjente president Salva Kiir godt. Nå gir jeg ham det desidert største ansvaret for de ekstreme forbrytelsene som utspiller seg. Kiir og kretsen hans har ekskludert mange av de flinkeste folkene fra frigjøringskampen, med katastrofale konsekvenser for befolkningen, sier en dypt skuffet Halle Jørn Hanssen.

LES MER: George Clooney refser lederskapet

Inviterte Salva Kiir hjem

Det er snart 24 år siden Hanssen traff Salva Kiir for første gang, da den unge SPLA-kommandanten var på vei til Bergen for i hemmelighet å forberede fredssamtaler. Hanssen inviterte delegasjonen hjem til seg i Bærum, der de i det iskalde høstværet måtte utstyres med brukte vinterklær for resten av oppholdet.

– Salva Kiirs forvandling er uforståelig. Trolig er han preget av mindreverdighetskomplekser knyttet til at han står helt uten utdannelse. Han er barnesoldaten som senere ble kommandant etter et seks måneders sersjantkurs, og som endte opp med å bli president i verdens yngste stat, sier Hanssen.

Den posisjonen har Kiir ifølge Hanssen benyttet til å bli stadig mer autoritær, fjerne meningsmotstandere og ta hensynsløse beslutninger kun for å styrke eget maktgrep.

LES MER: Ville ha ny hovedstad

Har satt korrupsjon i system

– Makthaverne i Sør-Sudan har satt korrupsjon i system. Staten er systematisk melket for oljeinntekter og andre ressurser, og den som har stjålet mest er Salva Kiir. Ingen har tjent mer på korrupsjonen enn Kiir og hans familie, sier mannen som var generalsekretær i Norsk Folkehjelp fra 1992 til 2001.

Kiirs politikk har ført Sør-Sudan ut i en splittelse som ikke minst går mellom de dominerende folkegruppene dinka og nuer. Kiir er dinka, mens hans erkefiende, tidligere visepresident Riek Machar, er nuer. Machar er nå tvunget i eksil i Sør-Afrika.

– Det finnes ikke noe håp om løsning med dagens lederskap. Tilliten i store folkegrupper er helt borte. Rapporter bekrefter at hærledelsen og den politiske ledelsen har sluppet løs den nasjonale hæren og deres støttespillere, med beskjed om å gjøre som de vil med folk som ikke støtter regimet: «Stjel hva dere ønsker, voldta de kvinnene dere vil», sier Hanssen.

President Salva Kiirs politikk har ført Sør-Sudan ut i en splittelse, ikke minst mellom folkegruppene dinka og nuer. – Det finnes ikke noe håp om en løsning med dagens lederskap, sier tidligere Norsk Folkehjelp-topp Halle Jørn Hanssen.
President Salva Kiirs politikk har ført Sør-Sudan ut i en splittelse, ikke minst mellom folkegruppene dinka og nuer. – Det finnes ikke noe håp om en løsning med dagens lederskap, sier tidligere Norsk Folkehjelp-topp Halle Jørn Hanssen. Foto: Bullen Chol/AP/NTB scanpix

LES MER: Tusenvis dør

Voldtar og brenner sine ofre

En slik framstilling blir langt på vei bekreftet i en rapport fra Amnesty International denne uken:

– Menn, kvinner og barn er skutt, hakket til døde med macheter og brent levende i sine hjem. Kvinner og jenter er gruppevoldtatt og bortført, sier Donatella Rovera i Amnesty International.

Rapporten fra Ekvatoria-regionen beskriver blant annet hvordan regjeringsstyrker 16. mai i år tvang åtte menn inn i en hytte, som de så satte fyr på og skjøt inn i. To av dem brente i hel, fire andre ble skutt og drept da de prøvde å flykte. Amnesty legger i hovedvekt skyld på hæren og dens allierte for overgrepene.

LES MER: Sult skapt av konflikt

Kristne støttespillere lei seg

Stein Erik Horjen har lang fartstid i Sør-Sudan, både som ansatt i kirkens Nødhjelp og i den norske utenrikstjenesten. Han er lei seg for den lidelsen som påføres befolkningen. Det er en tristhet han tror blir delt ikke minst av mange kristne støttespillere i Norge og andre land:

– Mange som har hatt en stor kjærlighet for folket og landet, kjenner nok en skuffelse over at landets ledere har sviktet så totalt.

Han mener at også det internasjonale samfunn undervurderte oppgaven med å bygge opp et totalt oljeavhengig land fra bunn.

– Det kom bekymringsfulle signaler allerede før statsdannelsen i 2011, om at overgrep fra presidentens sikkerhetstjeneste og andre myndighetspersoner ikke ble rettsforfulgt, enten det var voldsepisoder eller økonomiske misligheter der millionvis av dollar ble stjålet eller sløst bort, påpeker Horjen.

LES MER: Livsfarlig FN-kutt

Kirken har brobygger-rolle

Teologutdannete Horjen mener kirken nå er eneste institusjon med legitimitet og tyngde til å bygge bro og lege dype sår mellom ulike grupper. Selv om også kirkeledere sviktet og var splittende i landets første år, så har de endret seg og blitt en økumenisk og forsonende kraft i fredsarbeidet.

– Det var slik sett synd at pave Frans måtte utsette sitt varslede besøk, som kunne bidratt til et symbolsk vendepunkt i konflikten, sier Horjen.

Han tror det nå vil ta årevis å bygge opp en varig fredsløsning for Sør-Sudan. Det samme tror Halle Jørn Hanssen, som ser for seg at det må komme inn et flerårig overgangsstyre i regi av FN og Den afrikanske union, før det kan holdes nye valg.

LES MER: Fattige tar flest flyktninger

2017 et skrekkens år

Odd Evjen i Kirkens Nødhjelp beskriver 2017 som et «annus horribilis» for Sør-Sudan. Han beskriver økt fragmentering og kriminalitet, der stadig flere væpnede grupper primært nå sloss for å sikre seg tilgang til knappe ressurser.

– Det er økt usikkerhet med massive overgrep og millioner fordrevne og på flukt. Et land med store muligheter for egen landbruksproduksjon, opplever enorme sultproblemer og annen lidelse. I vår traff jeg flyktninger i det nordlige Sør-Sudan som flyktet mot den tidligere erkefienden Sudan, og som spiste bark og blader for å overleve, sier spesialrådgiver Odd Evjen i Kirkens Nødhjelp.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter