Nyheter

Refser kirkelige protest-utmeldere

Da prest oppfordret til boikott av Drammens Tidende, meldte politisk redaktør seg ut av Den norske kirke i protest. – Barnslig, mener kirkehistoriker.

– Protestutmeldinger fra kirkesamfunn kommer vi til å se stadig mer av, tror kirkehistoriker Torstein Jørgensen.

Politisk redaktør i Drammens Tidende, Karianne Braathen, meldte mandag på kommentarplass i avisen at hun hadde fått nok av Den norske kirke.

Bakgrunnen for frustrasjonen skyldes et utspill fra prest i Bragernes kirke i Den norske kirke i Drammen, Per Erik Karlsson Brodal. På Facebook-siden sin, 14. mai, oppfordret han til økonomisk boikott av Drammens Tidende. Han henviste til en artikkel i samme avis, der forfatter Kristian Klausen kritiserer avisen for ikke å dekke kulturen i nærområdene «på en ordentlig og kvalifisert måte».

LES OGSÅ: Stortingsrepresentanter melder seg ut av kirken i protest

Uenig med biskoper

Mandag kvitterte Braathen på følgende vis: Hun melder seg ut av Den norske kirke.

«Når jeg opplever at en prest i min menighet, på en bombastisk og lite undrende måte, oppfordrer til boikott av min hardt prøvede arbeidsplass i en hardt prøvet tid for journalistikken, kjenner jeg at dette kan jeg ikke være en del av,» skrev Braathen.

Protestutmeldinger fra Den norske kirke er hun ikke alene om. Spørsmål knyttet til abort, kvinnelige prester og homofili er blant temaene som siden 1960-tallet har fått kirkemedlemmer til å melde seg ut. Også enkeltutspill har ført til skrotede medlemskap. I 2015 sa Høyre-politiker Tina Bru opp sin kirketilhørighet fordi hun var «dundrende uenig» med to biskopers uttalelser om olje- og klima-
politikk.

LES OGSÅ: Frp-politiker meldte seg ut av kirken i protest – var aldri medlem

Flytte fra landet

At folk melder seg ut av kirkesamfunn som en politisk protesthandling, er et relativt nytt fenomen, mener kirkehistoriker Bernt T. Oftestad.

– Fram mot 1700-tallets toleranselover og nytidens demokratisering var utmelding fra kirkesamfunn utenkelig. Den gangen var samfunnet svært enhetlig. Meldte man seg ut, var alternativet å reise fra landet, sier han.

Den gang handlet heller ikke utmeldinger om politiske protestmarkeringer, men om man delte kirkens tro og lære. En slik begrunnelse går også igjen hos dem som melder seg ut av Den norske kirke som følge av homofilispørsmålet i dag, mener han.

LES OGSÅ: Borg-biskop mener kirken må engasjere seg i oljedebatten

Ingen forening

– At man ikke deler kirkens tro er en legitim grunn for utmelding. Det handler om religiøs samvittighet. Politiske protestmarkeringer, som å melde seg ut på grunn av enkelte biskopers syn på oljeleting, har jeg mindre respekt for. Det er barnslig, synes Oftestad.

Heller ikke Torstein Jørgensen ved VID vitenskapelige høgskole har sansen for denne type protestutmeldinger.

– Det blir for tynt. Kirken er noe annet enn en meningsforening eller interesseorganisasjon.

Tendensen har likevel forskyvet seg i den retning, særlig for de som har et distansert forhold til kirken, mener han.

– Vi har gått fra et enhetssamfunn hvor kirken tidligere lagde en ramme rundt alle folks liv, til å bli mer mangfoldig. Kirkeutmeldinger som følge av enkelthendelser eller utspill, tror jeg derfor vi kommer til å se mer av.

LES OGSÅ: Prest: – Ikke finn på å stemme Frp

Sår undertone

Protestutmeldinger er et uttrykk for «en løs tilknytning til kirken», mener kirke
historiker Kristin Norseth ved Det teologiske menighetsfakultet.

– Men samtidig har slike handlinger en sår undertone for mange, for de har en tilknytning til kirken på et vis. I det man kaller tvil, ligger også tro. Kirken betyr noe for dem, sier hun, som mener kirkelig ansatte bør tenke seg om to ganger før de uttaler seg i sosiale medier.

Mandag, samme dag som kommentaren til politisk redaktør i Drammens Tidende stod på trykk, beklaget Drammens-prest Per Erik Karlsson Brodal utspillet sitt. Biskop Per Arne Dahl støtter ham i det.

Det lyktes i går ikke Vårt Land 
å få tak i politisk redaktør i Drammens Tidende, Karianne Braathen.

LES OGSÅ: Biskoper går fra prekestol til talerstol 1. mai

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter