Nyheter

Redder nyfødte ved bruk av maske

En ny metode for å redde nyfødt har stor suksess i Mali. En liten maske med pumpe som gir barna luft, har redusert dødeligheten med 60 prosent.

En norsk organisasjon gjør stor suksess med ny metode for å berge nyfødte, etter bare to års virke i Mali. Hølje Haugsjå fra Telemark og professor i pediatri Ola Didrik Saugstad står i spissen for prosjektet NORSahel.

Spedbarnsdødelighet

Mali er et av landene i verden med høyest spebarnsdødelighet. Et av FNs målsetninger er å redusere dødelighet til et minimum innen 2030. NORSahel i samarbeid med UNICEF, og maliske leger og helsevesen bidrar nå til at mange flere nyfødte får leve.

I hendene på nyopplærte jordmødre og fødselshjelpere er det en liten maske med pumpe for luftopptak som berger nyfødtes liv. Utstyret er produsert i Norge.

Flere tusen berget

– Perinatal dødelighet, som omfatter svangerskapstiden etter 22. uke samt barnets syv første levedøgn, har blitt redusert med 60 prosent i de helsedistriktene hvor teknikken blir brukt og forskningen pågår, sier Mari Innerdal fra NORSahel.

Teamet kommer snart med en vitenskapelig forskningsartikkel om funnene i Mali.

Resultater fra det norsk-maliske forskningsprosjektet i ble offentliggjort på Rikshospitalet forrige uke, under konferansen Global helse for nyfødte, arrangert av NORSahel med base i Mali og Norge.

På to år har NORSahel oppnådd svært gode resultater.

Olav Veum Eilertsen forklarer at en app, utviklet i Helse Stavanger, brukes til å samle inn data til prosjektet. Den fungerer fint uten å være online i områder det internett er et problem.

LES OGSÅ: Etterlyser religiøse ledere i Sahel-satsingen

Vil nå flere

Den maliske legen Dr. Ismael Simaga, som leder Helseregionen Kati, la fram nye tall som viser at i området hvor HBB ikke er tatt i bruk, har spebarnsdødeligheten økt mellom 2015 og 2017.

Nå er det planer for å ta metoden i bruk fler steder, forteller dr. Najim Oura Diallo, direktør for Kolikouro helseregion.

– Vi håper å få brukt metoden over hele Mali. Første prioritet for oss er å redusere spebarnsdødelighet og mors dødelighet. Kvinner som er omskåret, får større komplikasjoner med forblødning ved fødsel enn de som ikke er det. Vi har lokale radiostasjoner som jobber aktivt for å bevisstgjøre jenter om at det ikke er bra for deres helse, forklarer hun.

Mali er et av de landene i Afrika hvor kjønnslemlestelse er svært vanlig og et kulturelt problem, og derfor en naturlig del av opplæring rundt kvinners helse, fødsel og nyfødthelse.

Til nå har over 700 jordmødre og fødselshjelpere fått opplæring i HBB gjennom prosjektet. Dette omfatter tre helsedistrikt og som har over 3 millioner innbyggere. Det er brukt mikrofilmer på det lokale språket.

Første minutt viktig

Det er bare i områdene Nara og Banaba de ikke kan drive forsking forteller Hølje Haugsjå.

– Dette er stort, og det er uvanlig gode tall de første to årene vi har drevet. Dette gir håp om at antall fødsler med komplikasjoner går ned og at den uverdige situasjonen kan endres, selv uten avansert teknologi.

Minuttet etter fødselen er avgjørende om en baby skal få leve eller ikke, men det er ingen selvfølge å få hjelp i utviklingsland. Muligheten til å nå målet om å redusere spebarnsdødelighet er blitt betydelig større etter at luft i stedet for oksygen er blitt tatt i bruk. En rekke studier indikerer at høye oksygennivåer, selv om de varer i bare noen minutter, kan være skadelig.

LES OGSÅ: Islamisme vil plage Mali-vinner

Tok 30 år

I 2010 ble internasjonale retningslinjer endret, og luft ble akseptert som bedre enn oksygen. Ola Didrik Saugstad har bakgrunn fra pediatrisk forskningsavdeling på UiO. Nå er han i ekspertteamet i NORSahel. Han er internasjonalt anerkjent for sin forskning og innovasjon med gjenoppliving med luftopptak i stedet for oksygen.

– Jeg fant på dette på 70-tallet, og formulerte det i en vitenskapelig artikkel i 1980. 30 år tok det før den ble tatt i bruk. Det vi gjør er mye billigere enn alt annet som blir tatt i bruk for å berge nyfødtes liv. Gjenoppliving med luft er spesielt effektiv i fattige land, fordi oksygen er dyrt. USA strittet i mot i starten med å bruke luft i stedet for oksygen, men nå ser de at det er det beste for HBB, sier Saugstad.

De fleste av verdens barn blir født på landet eller steder hvor oksygen ikke er tilgjengelig.

Flere givere støtter prosjektet. Noen av disse er Kavli, utstyrsprodusenten Laerdal og flere mindre givere. Nå håper de på offentlige bistandsmidler, og var i møter med Utenriksdepartementet under norgesbesøket.

Guri C. Wiggen, nyhet@vl.no

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter