Nyheter

Redd Barna: Mer kynisk misbruk av barn

Barn utnyttes mer kynisk i konflikt, mener Redd Barna. Som lokkemat, skjold og informanter, og ved å utsettes for ekstremt sterke overgrep som skal sette frykt i befolkningen

Aldri har en større andel barn vokst opp til å kunne feire sin egen femårsdag – mye takket være storstilt vaksineinnsats – og aldri har en mindre andel levd i dyp fattigdom. Stor framgang får likevel ikke generalsekretær Tove Wang i Redd Barna til å slå av alarmberedskapen:

– Fortsatt dør 16.000 barn hver dag før de fyller fem år. Vi har en svært lang vei å gå for å levere på de ambisiøse bærekraftsmålene for 2030 som verdenssamfunnet er blitt enige om for barn, sier Tove Wang.

Brukes kynisk av konfliktparter

Når Wang oppsummerer 2017, er hun særlig bekymret for seksualisert vold rettet mot barn, samt stadig mer kynisk utnyttelse av barn i konflikt:

– Ikke bare som barnesoldater, men også som lokkemat, som skjold, som informanter og ved å bli utsatt for ekstremt sterke overgrep som skal sette frykt i befolkningen.

Wang peker på at både myndigheter og opprørsgrupper i Syria har misbrukt barn på den måten. I Nord-Nigeria har hun sett på nær hold hvordan Boko Haram ikke bare kidnapper barn, men også tvinger dem til å utføre voldshandlinger.

– Både funksjonshemmede barn og kvinner med småbarn blir brukt som selvmordsbombere, fordi de angivelig vekker mindre mistanke.

Barn ofre for maktspill i Sør-Sudan

I går kunne Vårt Land fortelle hvordan mer enn halvparten av barna i verdens yngste stat, Sør-Sudan, er dramatisk rammet av politisk konflikt og borgerkrig på femte året. Nesten tre millioner barn har store problemer med tilgang til mat, og mer enn en million er akutt underernærte.

– På dette området går det feil vei for verdens barn. Flere barn lider av underernæring i år enn i fjor. Mye skyldes kombinasjon av tørke og konflikt, særlig på Afrikas Horn, sier Wang.

Allerede i mars slo FN alarm om at over 20 millioner mennesker i Jemen, Somalia, Sør-Sudan og Nigeria risikerte å sulte i hjel på grunn av tørke og krig.

Rammes dobbelt av tørke og konflikt

Konflikt forsterker klima- og menneskeskapt tørke, når millioner tvinges til å forlate sine hjem og ikke får dyrket jorden. Dermed blir de helt avhengig av matvarehjelp.

– Underernærte barn er ekstra sårbare for å dukke under når de rammes av infeksjoner, diaré og andre sykdommer som normalt kan behandles. Mange konfliktrammede land har i utgangspunktet et dårlig utbygd helsevesen, som i enda mindre grad kan tilby behandling under krig og konflikt, sier Tove Wang.

Hun peker på en rekke afrikanske konflikter der dette er tilfelle, og på Jemen der det hver dag i gjennomsnitt dør 130 barn som følge av krigen.

Mange barn får hjelp for seint

Wang forteller om inntrykk som brenner seg fast etter feltbesøk, både når utsatte barn blir reddet, men også når hjelpen kommer for seint. Noe av det tøffeste er å møte sterkt underernærte barn ved ernæringsstasjoner:

– Det er fantastisk å se hvordan barn som er kommet inn helt apatiske og avmagret, kan kvikne til etter noen dagers intensiv behandling. Desto verre er det når en mor kommer inn med et barn som kjemper for å overleve, men så er det for sent, og barnet dør mens du er der, sier Wang.

Selv om hun roser nødhjelpsinnsats i kriser, er budskapet klart:

– Det er langt billigere og mer effektivt å forebygge. Det er der mesteparten av kreftene må settes inn.

Vil løfte fram de svakeste

Framover vil Redd Barna prioritere hjelp til de barna som har det aller verst. Det gjelder både i de fattigste landene og i mellominntektsland.

– Økte forskjeller bekymrer. Vi er nå mest opptatt av de barna som har det aller vanskeligst. Hvis vi skal ha håp om å kunne sikre trygghet og overlevelse for alle barn, må vi må begynne bakerst i køen med de mest utsatte og marginaliserte, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter