Nyheter

Redd barna frykter uthuling av barnekonvensjonen

FN-forhandlingene om en global avtale for å løse flyktningkrisen har brutt sammen. Redd Barna frykter at barns rettigheter skal raseres.

– Det er mye som står på spill. Innholdet i den nye avtalen, som skal vedtas i FN i september, legges nå. Det er derfor katastrofalt at USA i ellevte time foreslår endringer som vil svekke eksisterende internasjonale standarder og konvensjoner, sier kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna til NTB.

I dag sier barnekonvensjonen at barn ikke skal fengsles uten lov og dom. Lukkede asylmottak regnes i dag som fengsling.

– USA foreslår å endre innhold som sikrer at barn på flukt ikke skal stenges inne, sier Hegna.

EU har sluttet opp om USAs linje.

LES OGSÅ: Piggtråd var ment for dyr – nå brukes den mot mennesker

Grov svekkelse

– Istedenfor å styrke barns rettigheter, frykter vi nå at rettighetene til barn på flukt skal svekkes. Dette kan bli den groveste svekkelsen av barnekonvensjonen siden den ble vedtatt, legger kommunikasjonssjefen til.

FNs medlemsland har de siste dagene sittet i forhandlinger om det som skal vedtas som den nye avtalen for å løse flyktningkrisen på høynivåmøtet i New York 19. september. Avtalen vil legge sentrale føringer for verdenssamfunnets håndtering av flyktninger og immigranter.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Lukkede asylmottak er det samme som fengsling. I dag er det en rekke land som bryter med de internasjonale konvensjonene om barns rettigheter når de stenger barn inne på slike lukkede mottak. I Hellas gjør man det, og også Norge gjorde det tidligere i år med sine lukkede asylmottak i Finnmark, minner Hegna om.

LES OGSÅ: Redd Barna refser denne typen bistand

Grensene tøyes

– Vi ser hele tiden at grensene tøyes. Barn som ikke har gjort noe annet galt enn å være med sine foreldre på flukt, blir sperret inne. Det er ikke akseptabelt, sier Line Hegna.

– Vi ser at land som er under press på grunn av flyktningkrisen bryter barnekonvensjonen. Men den er jo ikke skrevet for solskinnsdager, den er ment nettopp for tider med problemer. Derfor er det så viktig at man styrker vernet, og ikke svekker det, understreker hun.

Barn utgjør over halvparten av de rundt 65 millioner menneskene som er på fordrevet som følge av konflikter i 2015. Redd Barna poengterer at nettopp barn er svært utsatte – og at de både blir utnyttet og misbrukt.

LES OGSÅ: – Slike bilder styrker myten om at nordmenn kan reise til Afrika for å løse andres problemer

LES OGSÅ: Slik lokker norske aktører bistandsturistene

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter