– I snart to måneder har saken om hva som bør skje med barn av norske IS-foreldre, blitt diskutert i norsk offentlighet. Fortsatt sitter barna i leirene under forferdelige forhold. Det haster med å få dem hjem, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

Innad i regjeringen er det sprikende syn på hva som bør skje med barna til norske IS-foreldre. Mens statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å hente foreldreløse barn til Norge, krever KrF at alle barna må få komme hjem og at Norge ikke skal skille mødre fra barna deres. Frp mener på sin side sier det er uaktuelt å hente hjem IS-mødrene. Saken blir tema på partiets landsmøte kommende helg.

– Slik den politiske situasjonen i Norge er nå, frykter vi at de norske barna blir holdt som gisler i et politisk spill, fordi regjeringspartiene ikke klarer å bli enige. Og to måneder er lang tid i et lite barns liv, sier Lange.

LES OGSÅ: Frp: Knallhard front mot IS-mødre. Forlanger respekt fra KrF

Sprengt

Hun viser til at kapasiteten i leirene er sprengt og at tallet på flyktninger er sjudoblet siden nyttår. Bare i Al-Hol-leiren er det så langt funnet 458 foreldreløse barn, fem av dem norske, ifølge Aftenposten.

– Mødrene må etterforskes og stilles til ansvar for sine handlinger. Men barna må ikke blir straffet for det foreldrene har gjort. De er uskyldige ofre i krigen, påpeker Lange, som ber regjeringen lytte til flertallet i befolkningen. To av tre nordmenn mener barna må hentes hjem.

Sikre barnas beste

Norge må også følge barnekonvensjonens artikkel 3 som forplikter statene til å gjøre det som er til barnets beste, mener Redd Barna.

– Å skilles fra sine mødre under dramatiske omstendigheter i leirene vil ikke være til barnets beste, men vil utsette dem for ytterligere traumer, sier Lange.

LES OGSÅ: Utålmodige KrF-ere krever handling: – Hent IS-barna hjem nå