Nyheter

Reaksjoner mot Frp-vedtak i Norge og utlandet

Fremskrittspartiets vedtak om å forby omskjæring vekker reaksjoner i Stortinget og i internasjonale medier.

– Justisministeren tvinger jøder til å flytte fra Norge. For jøder er det ikke et alternativ å la være å omskjære gutten sin. Det er et sentralt religiøst påbud. Frp har verken respekt, kunnskap eller forståelse for trosfriheten, sa Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Per Willy Amundsen (Frp) i Stortingets spørretime i går.

KrFs nyvalgte nestleder viste til sterke reaksjoner i inn- og utland etter at Frps landsmøte gikk inn for å forby rituell omskjæring av guttebarn.

– Så vidt jeg vet er Frp det første regjeringspartiet i Europa som vil forby omskjæring, sa Ropstad.

LES OGSÅ: Frp går inn for forbud mot omskjæring av gutter

Kaller Frp-vedtak «antisemittisk»

Helgens vedtak omtales i internasjonale storaviser som Independent og Jerusalem Post, samt flere medier som profilerer seg som jødiske.

– Hele den jødiske verden får med seg hva som skjer. I utlandet stusser man over at et regjeringsparti går inn for dette, sier Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund.

Krassest er topplederen i European Jewish Association, som kaller vedtaket «forkastelig». Rabbiner Menachem Margolin skriver i et brev til Israels statsminister Benjamin Netanyahu, sitert i Jerusalem Post:

– Dette er utvilsomt en anti-jødisk beslutning som er beint ut antisemittisk, siden det ikke rammer muslimer, som ikke er forpliktet til å omskjære barna når de er spedbarn».

Ifølge Ervin Kohn representerer imidlertid paraplyorganisasjonen kun en karismatisk bevegelse innenfor den jødiske verden.

LES OGSÅ: Frykter Frps forbud mot omskjæring

Per Willy Amundsen forsvarte seg

Frp står fast ved sin støtte til «jødenes sak» og til Israel, forsikret Per Willy Amundsen i spørretimen.

Justisministeren understreket at et forbud verken er Frps eller regjeringens politikk denne perioden, men at Frp går til valg på det. Han mener det er «betimelig» å diskutere «hvor langt religion skal få gripe inn i livet til små barn» og viste til at inngrepet er varig.

Også Venstres Abid Raja, Aps Kari Henriksen og KrFs Hans Fredrik Grøvan benyttet onsdagens spørretime til å kritisere Frps nye programpunkt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter