Nyheter

Reagerer sterkt på KRLE-skissen

Hans Fredrik Grøvan, skolepolitisk talsperson i KrF reagerer sterkt på at kristendommen ikke nevnes i ny skisse til KRLE-læreplan.

– Dersom kristendommen ikke nevnes eksplisitt i skissen til ny læreplan, så må jeg si jeg reagerer sterkt på det, sier skolepolitisk talsperson i KrF, Hans Fredrik Grøvan.

Grøvan, som understreker at han ikke har lest det siste utkastet selv enda, sier seg så langt enig i kritikken fra Kirkelig
pedagogisk senter (IKO).

– Jeg er enig i viktigheten av å ha en kunnskapsbase. Elevene kan ikke bare lære om religionens plass i samfunnet, de må også få kunnskap om innholdet. Det er avgjørende med en kunnskapsbase for å skape forståelse og bygge relasjoner mellom religioner, sier Grøvan til Vårt Land.

LES MER: Kritisk til nytt KRLE-fag

Fader Vår

Skolepolitikeren sier han forstår bekymringen til IKO, om at kritisk tenking skal ta for stor plass i KRLE-faget.

– Når man ikke har kunnskap om hva hver enkelt religion inneholder, skaper du en relativisering og generalisering av religionene. Dessuten skal kristendommen utgjøre omtrent halvparten av faget – da høres det underlig ut at man tar vekk kunnskapsbasen.

– Nærmer vi oss forkynnelse hvis det blir som IKO vil, og
alle elever må lære seg Fader Vår?

– Absolutt ikke. Dette er en sentral bønn i kristendommen. Det går an å ha en kunnskap om den uten å praktisere tilbedelse. Det blir det samme som å lære seg kristne salmer og sanger uten å bruke det i en forkynnende sammenheng. Dette er viktige kunnskapselementer som elever bør har kjennskap til, sier Grøvan.

Søker perspektiver

Vårt Land har vært i kontakt med både fungerende kunnskapsminister Henrik Asheim (H) og skolepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Martin Henriksen. Ingen av de to vil på nåværende tidspunkt kommentere arbeidet med læreplanen, da det fortsatt er på skissestadiet.

Utdanningsdirektoratet, som har ansvaret for utformingen av nye læreplaner, sier de har hatt flere møter med Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) for å få perspektiver fra religiøst utøvende grupper.

– Både sammenhenger og konkrete kunnskaper er viktig, men hvordan dette vil se ut i den fornyede læreplanen er for tidlig å si, sier seniorrådgiver Knut Gustav Andersen.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter