Nyheter

Reagerer på utkastelse fra Nidarosdomen

– Hvis dette er prisen vi betaler for å ha de kongelige til stede, kan de heller holde seg hjemme, sier Kåre Dag Mangersnes om bortvisningen av en rusmisbruker.

– Kirken må ha rom for alle, særlig når det er fest, sier Kåre Dag Mangersnes, assisterende generalsekretær i stiftelsen Crux.

Det var under festgudstjenesten i Nidarosdomen i forbindelse med reformasjonsjubileet at 
politiet bortviste en mann. Årsaken var at han drakk alkohol på offentlig sted. Mangersnes og en rekke andre gjester var vitne til bortvisingen. Hendelsen gjorde ham så lei og sint at han, sammen med tre andre, forlot gudstjenesten i protest.

– En av de andre begynte å gråte. Vi var flere som var opprørte og sinte av det som skjedde, sier han.

– Kirken må ha rom for alle, særlig når det er fest, sier Kåre Dag Mangersnes i stiftelsen Crux.

– Ingen trussel

Mangersnes forteller at mannen, som satt på «absolutt bakerste benk» skilte seg ut fra de andre gjestene.

– Han var tydelig engasjert og hev kanskje på et ekstra halleluja nå og da. Da liturg sa «la oss be» startet han på Vår far, selv om det var på feil sted. Det var helt klart at det betød noe for ham å være til stede, sier han.

Ett stykke uti gudstjenesten ble mannen oppsøkt av en sivilkledd politimann som gjennomsøkte mannens klær. Etter en stund blir han tatt med ut. Ifølge politiet forlot mannen kirken frivillig.

– Det er mange som drikker alkohol på offentlig sted uten at politiet bryr seg. Man må se om vedkommende utgjør en konkret trussel, og det mener jeg at han absolutt ikke gjorde, sier Mangersnes.

LES OGSÅ: 500 år preget av Luther-arven

– Absurd

Ifølge Mangersnes skjedde bortvisningen under forbønnsdelen av gudstjenesten. En av bønnene lød: «Hjelp oss å se våre medmennesker. De iblant oss som er ensomme, syke og forlatte.»

– Det gjorde situasjonen totalt absurd. Hvis dette er et resultat av å ha alle dignitarene til stede, må de heller holde seg hjemme, slik at vi kan lage gudstjeneste på ekte vis. Dette var uverdig, og et tydelig brudd på alt det kirken skal stå for.

– Tydelig beruset

Operasjonsleder ved Trøndelag politidistrikt, Trond Volden, bekrefter at de bortviste en mann under gudstjenesten.

– Mannen hadde med seg en drikkeflaske med alkoholholdig drikke. Han vandret litt rundt i lokalet og var tydelig beruset. Innsatslederen vurderte det dit hen at han utgjorde en sikkerhetsrisiko, forteller han.

LES OGSÅ: Vil bevare Luthers aktivistiske arv

Alkohol-nei

Menighetsforvalter i Nidaros og Vår Frue menighet, Jan Schrøder, forteller at han vil ta kontakt med politiet for å få klarhet i hva som skjedde under festgudstjenesten.

– Vi har stor toleranse i kirken og ønsker alle velkommen, sier han.

I Vår Frue kirke, som er en åpen kirke, har det vært tilfeller av at folk blir bortvist. Det er ikke tillatt å drikke alkohol i kirkene.

– Blir det oppdaget vil vedkommende få beskjed om å slutte før han blir bedt om å forlate kirken. Men vi er opptatt av at de håndteres profesjonelt og med verdighet, sier han.

LES OGSÅ: Sammen etter 500 års splittelse

– Politiets ansvar

Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, som ledet gudstjenesten, viser til at det er politiet som hadde ansvaret for sikkerheten under arrangementet.

– Når kongen er til stede, må man ta visse sikkerhetshensyn. Det tror jeg det er stor allmenn forståelse for. Det er det politiet som har ansvar for og det forholder vi oss til, sier hun.

– Mangersnes sier at de kongelige heller kan holde seg hjemme hvis dette er konsekvensene.

– Det har jeg ingen kommentar til. Det er hans ord og uttrykk. For oss og hele kirkefellesskapet har det stor verdi at kongen er til stede, sier hun.

– Hvis vi ser bort fra sikkerhetsperspektivet, hva skal kirken tillate av «uro» i kirkerommet?

– Kirken både praktiserer og skal ha stor raushet. Det er en del av kirkens vesen. Men alle og enhver skjønner at vi også må ta hensyn til hverandre om vi skal ha fellesskap, sier hun.

Beklaget

Mangersnes fant mannen etter at han selv forlot gudstjenesten.

– Det var ikke lett å prate med ham for han hadde ikke godt språk. Men jeg beklaget på vegne av det kristne fellesskapet. Han er sikkert vant til å få beskjed om at han er uønsket. Det gjør det bare enda tristere at det også skjer i kirkerommet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter