Nyheter

Reagerer på «løgnkirke»-stempel

Misjonssambandslederes karakteristikk av Den norske kirke som «løgnkirke» vekker sterke reaksjoner også innad i organisasjonen.

Særlig NLM-folk som er eller har vært ansatt i Den norske kirke er kritiske til ordbruk som generalsekretæren, lederen av NLM Norge og de sju regionlederne benyttet i sitt innlegg med overskriften «Når kirken svikter» i torsdagens Vårt Land.

Bakgrunnen er Kirkemøtets vedtak om å åpne for vigsel av likekjønnede.

LES INNLEGGET: Når kirken svikter

Ingen kommentar!

Vårt Land var i går i kontakt med flere sentrale medarbeidere i misjonsorganisasjonen, men nesten ingen ville la seg sitere. En av dem som sa «ingen kommentar», er tidligere generalsekretær Egil Grandhagen. Han var blant dem som på NLMs generalforsamling i fjor sommer argumenterte mot at Misjonssambandet skulle etablere trossamfunn i egen regi.

Men Arne Solberg, tidligere Etiopia-misjonær og regionstyreleder i NLM, som fram til i vinter var ansatt som kirkeverge for Den norske kirke i Nedre Eiker, er villig til å uttale seg:

– Jeg ville selv aldri brukt et begrep som «løgnkirke». Det er unødvendig polariserende språkbruk, mener han.

LES OGSÅ: NLM mener Den norske kirke har blitt en «løgnkirke»

«Eksistensielt krevende»

En annen NLM-informant, som ønsker å være anonym, sier at han ville opplevd det som «svært eksistensielt krevende» hvis han fortsatt var prest og fikk høre fra sin egen organisasjonsledelse at han arbeidet i en «løgnkirke».

– Det blir paradoksalt når NLM-ledere på den ene side sier at de skal støtte de som blir værende i Den norske kirke, og samtidig kaller denne kirken en «løgnkirke», bemerker vedkommende.

Norsk Luthersk Misjonssamband er en av tungvekterne i norsk bedehuskristendom, med omlag 50.000 tilhørige.

Selv om NLM på sin generalforsamling sist sommer vedtok å etablere trossamfunnet NLM som et kirkerettslig medlemsregister, er de aller fleste av misjonssambandsfolk fortsatt medlemmer av Den norske kirke. Fram til Kirkemøtet i april 2016 var det omlag 250 medlemmer i NLM trossamfunn. Etter Kirkemøtet har det vært en liten innmeldingsbølge med 130 nye medlemmer.

LES MER: Misjonsledere oppfordrer folk til ikke å melde seg ut

NLM-ansatte i kirken

En god del med NLM-bakgrunn og -tilhørighet arbeider i dag i Den norske kirke. Arne Solberg har i 16 år vært blant dem, som kirkeadministrativ leder i Nedre Eiker i Buskerud.

– Jeg er i prinsippet enig med Misjonssambandet om selve saken: At Bibelen er tydelig om seksuelt samliv og at likekjønnede ekteskap er i strid med kristen lære. Men samtidig er det viktig for oss å være litt edruelige i måten å karakterisere mennesker og kirken. Jeg ser og har respekt for at mennesker som mener det samme som oss, trekker ulike konsekvenser av sitt syn, sier Solberg.

Han synes Misjonssambandets ledere burde nøye seg med å uttale seg om lærespørsmålet og kirkens ledere, uten å karakterisere kirken.

– De fleste av oss forholder oss til lokalmenigheten, og det er det som er kirken for oss. Når NLM snakker om «løgnkirke» omfatter det alle menighetene, tilføyer Arne Solberg.

LES MER: Menighet vil reservere seg mot likekjønnet vigsel

Sterkt uttrykk

Generalsekretær Øyvind Åsland sa til Vårt Land i går at han synes det er på sin plass å bruke et så sterkt utrykk som «løgnkirke»:

– Når vi velger ordet løgnkirke er det fordi vi veldig bestemt mener at dette spørsmålet er kirkesplittende. Når en prøver å glatte over det og holde sammen to posisjoner som vi mener er helt umulige å holde sammen, synes vi det er sakssvarende å bruke et så sterkt uttrykk, sa generalsekretær Øyvind Åsland til Vårt Land.

I innlegget som han og åtte andre NLM-ledere skrev, heter det at «ved å lære at homofilt samliv kan velsignes av kirken, er kirken blitt en løgnkirke som aksepterer en livsførsel som Bibelen entydig advarer imot».

Misjonslederne skriver i innlegget også at «mer enn noen gang før vil vi arbeide for at virksomheten vår drives uavhengig av Den norske kirkes arbeid». NLM-lederne «advarer mot en passiv aksept og tilpasning til den nye, kirkelige situasjonen», og slår fast at det «er ikke mulig å ha åndelig tillit til eller på annen måte inngå samarbeid med dem som fremmer eller praktiserer en kjønnsnøytral ekteskapsforståelse».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter