Nyheter

Reagerer på at prester får 25 millioner uten å jobbe

Nest­lederen i Stortingets sosial- og arbeidskomité er rystet over at fem prester som nekter å få kirken som arbeidsgiver, får full lønn – uten å jobbe.

– Det er hårreisende og nesten ikke til tro. Denne foreldede ­loven må avskaffes, sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) til Nettavisen om den lovfestede retten embetsmenn har til å fastholde sitt arbeidsforhold i staten.

Sterkt stillingsvern som embetsmenn

Den norske kirke fra 1. januar 2017 et selvstendig rettssubjekt, og prestene som tidligere var statsansatte, er overført til «kirken selv». Men som Vårt Land tidligere har skrevet, har prostene Anne Hilde­ ­Laland, Morten Fleischer og Martin Kildal samt sokneprestene Øyvind ­Heglum Ingvaldsen og Bernt Venås benyttet seg av det sterke stillingsvernet de har som embetsmenn i staten. De 
sa nei til å skifte arbeidsgiver. Nå kan de heve full lønn og opp-
arbeide pensjonsrettigheter 
til de fyller 70 år.

LES MER: Nekter å være prest i fristilt kirke Ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen i Kulturdepartementet har uttalt til Vårt Land at disse fem antakelig ikke vil få noen arbeidsoppgaver:

– Siden de er ansatt som prester, har ikke departementet jobber til dem. Staten har nemlig ikke prestetjeneste lenger.

LKES MER: Bispekandidat slutter som prest

– Forhistorisk ordning

Nettavisen har regnet ut at de fem «embetsmannsprestene» dette gjelder, vil få utbetalt minst 25 millioner kroner i lønn fra nå og fram til de fyller 70 år – «uten at de trenger å løfte en finger».

«Nettavisen mener at embetsmenns stillingsvern er forhistorisk, og at Stortinget bør fjerne loven som nå koster staten inntil 25 millioner kroner for fem ­tidligere prester«, skriver redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen.

Men Kulturdepartementet 
har tidligere gjort det klart at 
Den norske kirke må bruke av 
sin 
statlige sekkebevilgning til lønn både for dem som ikke lenger 
gjør prestetjeneste, og for de 
nye prestene som skal inn i 
deres stillinger og funksjoner.

– Lønnskostnader til embetsmenn som reserverer seg, vil dekkes av det statlige rammetilskuddet til Den norske kirke, har ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen slått fast.

LES MER: Kirken må betale dobbel lønn

Kirkerådet: - Urimelig

Det har ledelsen i Kirkerådet karakterisert som urimelig og uakseptabelt.

– Det er urimelig at penger til embetsmenn som reserverer seg skal bli finansiert av kirkepenger, har direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet uttalt til Vårt Land.

En av sokneprestene som nå sier takk for seg, Øyvind Heglum Ingvaldsen i Sortland, har svart slik på Vårt Lands spørsmål om hvor lønnen skal tas fra:

– Dette er et spørsmål jeg i ­hovedsak ikke skal belemres med. Men å lønne statens embetsmenn må være en statsoppgave. Jeg synes det er en uting at staten vil ta midler fra kirkebudsjettet til dette.

LES MER: «En grei utgang» på prestetjenesten

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter