Kirke

Reagerer kraftig på samlivsdokument

«Vi har sett at i en del tilfeller kan en homofil orientering endres ved terapi», står det i et samlivsdokument skrevet av Pinsbevegelsens teologiske refleksjonsgruppe. – Forkastelig at den formuleringen er med, sier leder for Skeivt kristent nettverk.

- Jeg synes dette er horribelt. Internasjonalt finnes det tusenvis av mennesker som har opplevd at dette ikke fungerte og som har blitt skadet av det. Da er det forkastelig at den formuleringen er med i dokumentet, sier Marit Liarbø, leder for Skeivt kristent nettverk.

I juni publiserte Pinsebevegelsens teologiske refleksjonsgruppe et dokument som tar for seg samlivsetiske spørsmål. I kapittelet om homofilt samliv omtales såkalt konverteringsterapi, altså terapi som forsøker å endre en persons seksuelle legning.

«Vi har også sett at i en del tilfeller kan en homofil orientering endres ved terapi», står det i dokumentet, ifølge Morten Hegseth i VGTV-serien Homoterapi.

Dokumentet fra refleksjonsgruppen er veiledende og rådgivende overfor enkeltmenigheter i Pinsebevegelsen.

– Jeg har fått signaler om at langt fra alle pinsemenigheter stiller seg bak dette dokumentet. Min oppfordring er at ledere fra høyere hold i Pinsebevegelsen adresserer at dette ikke er noe alle stiller seg bak, sier Liarbø.

Skeivt kristent nettverk består av heterofile, homofile, bifile og transpersoner fra pinsekarismatiske og andre frikirkelige miljøer. Liarbø synes det er vanskelig å vite i hvor stor grad konverteringsterapi tilbys i menigheter tilknyttet Pinsebevegelsen.

– Jeg tror disse samtalene tilbys, men er usikker på hvor mye, sier hun.

LES OGSÅ: Kirkerådslederen reagerer etter debatt om homoterapi: – Jeg får lyst til å rope og skrike

'Tilbyr ikke reorientering'

I en pressemelding fra Pinsebevegelsens teologiske refleksjonsgruppe sier Sigmund T. Kristoffersen, leder av Pinsebevegelsens lederråd, at Pinsebevegelsen består av 330 selvstendige kirker, og at form og kvalitet på håndtering av mennesker vil variere.

– Pinsebevegelsen har, så langt jeg kjenner til, ikke noe arbeid, verken nasjonalt eller lokalt, som er fokusert spesielt mot mennesker med homofil legning, heller ikke reorientering, sier Kristoffersen i pressemeldingen.

Han understreker at Pinsebevegelsen i Norge har en «klassisk kristen forståelse» av ekteskapet som mellom mann og kvinne.

– Samtidig ønsker vi alle mennesker velkommen som en del av våre kirker og fellesskap. Det er viktig at alle da møtes med respekt og kjærlighet og kan følge Jesus ut fra egen overbevisning og integritet og ikke ut fra ytre press, sier Kristoffersen.

I den samme pressemeldingen sier Øyvind Gaarder Andersen, leder for Pinsbevegelsens teologiske refleksjonsforum, at hensikten med Samlivsdokumentet er å behandle spørsmålene teologisk, i lys av Bibelen.

– Vi anser ikke bønn og forbønn for terapeutisk behandling. Men som leder av Pinsebevegelsens Lederråd, Sigmund Kristoffersen, sier i en uttalelse til VG, tilbyr vi sjelesorg og forbønn for alle mennesker, uansett hvilke behov man kommer med. I vårt samlivsdokument refereres det til forskjellig praksis nasjonalt og internasjonalt uten at det nødvendigvis er Pinsebevegelses syn og praksis.

Grenser

Når Stortinget skal ta stilling til om konverteringsterapi skal forbys, har det vært uenighet om hvor grensene går mellom terapi, sjelesorg og forbønn. Marit Liarbø mener dette må utredes grundig.

- Hvis noen homofile opplever at dette strider mot Bibelen og mot deres overbevisning, så kan vi ikke forby dem å prate med noen. Men det må være tydelig når en prest, sjelesørger eller pastor går over grensen, sier Marit Liarbø, som selv mener grensen går når man antyder at en person må forandre seg og endre legning.

- Da har du trådd over en grense. Det er ikke tvil om at dette forekommer. Jeg tenker det rett og slett er åndelig overgrep.

- Antyder man at en person «må endre legning» når man formidler eksempler på at endring har skjedd?

- Ja, jeg synes det er å gå for langt. Implisitt sier man at det finnes håp om at man kan endres.

MER OM HOMOTERAPI:

Temperaturen var høy under høringa om konverteringsterapi på Stortinget. Den største politiske uenigheten er om sjelesorg kan regnes som en form for konverteringsterapi.

KrF mener forbud mot konversjonsterapi bryter med trosfriheten

SV tror forbud mot konversjonsterapi blir vedtatt av Stortinget

– Vi tror historiene vi viser fram vil sjokkere, røre og engasjere en del folk, sier Morten Hegseth om VGTV-serien Homoterapi

---

Konverteringsterapi

  • Det er to representantforslag, såkalte dokument 8-forslag, som er på høring i Familie- og kulturkomiteen.
  • Det ene sendt inn av en rekke Ap politikere, blant annet medlem i familie- og kulturkomiteen Anette Trettebergstuen. Det andre er sendt inn av MDGs Une Bastholm. Begge dokumentene handler om en rekke forslag til endringer i «LHBTI-politikken» og «kjønns- og seksualitetsmangfold»
  • I begge representantforslagene foreslås det et forbud mot såkalt konverteringsterapi.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke