Nyheter

Rasmus Hansson med stikk til KrF og politiske analytikere

KrF må ta sine egne verdier alvorlig, mener MDG-toppen.

Både KrF og landets politiske kommentatorkorps får – i all vennskaplighet - passene sine påskrevet av talsperson for Miljøpartiet De Grønne (MDG), Rasmus Hansson.

Uttalelsene falt i et intervju med Vårt Land fredag, etter en relativt udramatisk førstekveld av MDGs landsmøte i Stavanger.

LES MER: MDG slo på tråden til KrFs landsmøte

KrFs verdier

Kvelden kunne blant annet by på koseprat per videooverføring mellom MDG-talsperson Hilde Opoku og KrF-nestleder Dagrun Eriksen.

De kunne røpe at KrF og MDG vil legge frem et felles representantforslag på Stortinget om å utvikle mål for livskvalitet og økologisk bærekraft som et supplement til brutto nasjonalprodukt.

Begge understreket partienes fellesskap i betoningen av immaterielle verdier. Eriksen berømmet MDG for å utfordre de etablerte partiene i verdispørsmål.

Hansson mener derimot KrF ikke lever opp til verdiene partiet er tuftet på i miljøpolitikken.

– Dagrun Eriksen sa det jeg har hørt ikke så få ledende KrF-ere si. Slik klinger det for meg: Dere tør å si en del ting vi ikke tør å si. Jeg pleier å erte KrF med å si at de på den ene siden har oss, og på den andre siden har kirken som sier det samme som oss. Jeg synes det er morsomt å utfordre dem på å ta sine egne verdier mer alvorlig, sier han.

LES MER: Vil ha både i pose og sekk

Talene

I landsmøtetalene til partiets to talspersoner skulle i stedet profil og visjoner blankpoleres.

Hansson lanserte i sin åpningstale ti prinsipper for et grønt skifte. Blant disse var etableringen av et statlig selskap for storskala utvikling av ny fornybar energi» – et slags grønt Statoil.

Med oljeeventyrets virkemidler kan vi få et tilsvarende fornybareventyr, var beskjeden. Hansson forsøkte dessuten å plassere planen for et grønt skifte i forlengelsen av store visjoner som velferdsstaten.

Talsperson nummer to, Hilde Opoku, lanserte «et omfattende forslag om tiltak for redusert forbruk» som De Grønne vil legge frem for Stortinget i neste uke.

Blant tiltakene er en «konkret målsetting om lavere forbruk», en forbruksredusering til et bærekraftig og rettferdig nivå innen 2030.

Dette er en konkretisering av partiets grunnleggende målsetting. Som en fornøyd Oppland-delegat bemerket senere på kvelden: «Det er dette det handler om».

LES MER: Foreslår konkret mål for redusert forbruk

Framtiden i våre hender

I NRKs Dagsnytt 18 torsdag, hevdet professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, at nettopp et slikt budskap vil begrense MDGs vekst.

Partiet har sine røtter i vekstkritiske Framtiden i våre hender. Aarebrot trakk parallellen til KrFs forhold til Indremisjonen.

– Da partiet begynte å vokse, kunne de ikke fortsette med å være et rent talerør for Indremisjonen. Sånn er det med De Grønne og Fremtiden i våre hender. Hvis De Grønne klistrer seg for langt opp til Fremtiden i våre henders budskap som eneste miljøbudskap, så vil deres vekst bli begrenset. Men hvis de etter hvert som de vokser, søker bredere allianser, kommer de samtidig i fare for å bli mindre forskjellige fra SV og Venstre for eksempel. Så dette er jo dilemmaet, sa Aarbebrot.

Rasmus Hansson satt i studio, men fikk ikke svare. Det gjør han nå.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Blir svimmel

– Av og til synes jeg politiske kommentatorer er så konvensjonelle i hodene sine at jeg blir helt svimmel. De har et rammeverk og en forståelse av norsk politikk, som er så kortsiktig og som ser landskapet som uforanderlig, kvitterer Hansson.

Aarebrot og kompani glemmer at politikken påvirkes av store endringer i menneskenes livsvilkår, mener han. Og det er nettopp en slik endring vi står overfor nå, skal vi tro talspersonen.

– Alt vi har av kunnskap tilsier at konsekvensen av den konvensjonelle, politiske tenkningen er katastrofe. Det er det eneste vi vet. Da må politiske kommentatorer skjønne at det betyr endring. Er det noen som innbiller seg at dagens partioppslutning vil være akkurat den samme som i dag uansett om sola ikke står opp, jorda blir kokt og Norge skal leve av å koke grankvister?

LES MER: Advarer Venstre mot handelskrig

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter