Nyheter

– Rart de ikke kan håndtere en varslersak bedre

Etter år med varsler om manipulering og åndelig maktmisbruk, har Pinsebevegelsen ennå ikke tatt stilling til om de skal ekskludere Sentermenigheten i Asker. – Utrolig, sier varsler Birger Røed.

– Jeg og flere andre sendte tidlig i 2017 et forslag til Pinsebevegelsen om å ekskludere Sentermenigheten, med spørsmål om historikken deres var til å leve med, sier tidligere styremedlem og avhopper fra Sentermenigheten, Birger Røed.

Han venter fortsatt på svar.

– Jeg synes det er utrolig at det går an å bruke så lang tid på å ta en avgjørelse, sier han.

Interne konflikter.

Sentermenigheten ble en del av Pinsebevegelsen i 2014, til tross for flere advarsler om maktmisbruk og manipulering. Fra våren 2016 fulgte Vårt Land varslingssaken og de interne konfliktene i Sentermenigheten i Asker.

Saken toppet seg på høsten, da styret gikk i oppløsning og menighetens pastor, Raymond Urne, takket nei til å la Pinsebevegelsens representant, Daniel Egeli, komme inn som veileder og tilsynsmann i opprydnings- og forsoningsprosessen.

– Vårt mål har hele tiden vært forsoning. Det er det fortsatt. Når det gjelder min egen opplevelse av det som har skjedd, er ikke det noe jeg ønsker å dele med avisen, skriver pastor Raymond Urne i en e-post til Vårt Land.

Frivillig arbeid.

Daniel Egeli, tidligere regionleder for Oslo- og Akershus i Pinsebevegelsen, befinner seg for tiden i Rwanda, men skriver i en sms til Vårt Land at spørsmålet om ekskludering ligger til behandling i Pinsebevegelsens Meklingsråd.

– Utfordringen er at dette rådet består av frivillige, og mitt inntrykk er at stort arbeidspress gjør at saken dessverre går saktere enn berørte parter skulle ønske, skriver Egeli.

Personlig har han stor forståelse for at de som har meldt seg ut er utålmodige, men forklarer at han har trukket seg som regionleder og at Morten Aune har overtatt ansvaret. Vårt Land har ikke lykkes i å få kontakt med Aune.

Mats Skaar, som sammen med sin familie meldte seg ut av Sentermenigheten for fire år siden, mener Pinsebevegelsen har en ypperlig anledning til å sette ned foten og vise at de tar varslerne på alvor – og at de ikke vil assosieres med den type maktmisbruk og manipulering som han mener har kjennetegnet menigheten.

– Jeg tilhører en annen pinsemenighet nå, og jeg tror heller ikke vanlige pinsemenigheter er som Sentermenigheten. Jeg synes lederrådet i Pinsebevegelsen burde ha tatt ansvar og ekskludert dem.

Signal.

Vårt Land har fått innsyn i en e-post som ble sendt til Pinsebevegelsens lederråd av en annen avhopper i januar 2017. Avsenderen vedkommende stiller seg kritisk til at Raymond Urne får fortsette driften av menigheten «med total kontroll, både administrativt, økonomisk, åndelig og teologisk».

Avhopperen, som ønsker å være anonym, gir uttrykk for at det oppleves som enda mer alvorlig at Pinsebevegelsens lederråd vegrer seg for å ekskludere Sentermenigheten:

«Som en viktig og riktig oppreisning overfor enkeltmennesker som er påført dokumenterbare overgrep, mener jeg at dere bør gjøre vedtak om ekskludering», skriver han, og legger til at en ekskludering vil være et viktig signal fra en stor aktør i Kristen-Norge: «Skulle nye og andre personer oppleve det samme i fremtiden, kan dere bli medskyldige dersom dere velger taushet,» skriver avhopperen.

For to år siden opplevde vi at Pinsebevegelsen trodde på oss og var tydelig på at de ville gjøre noe. Nå har alt bare ebbet ut i ingenting, sier Mats Skaar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter