Nyheter

– Rajas regjeringsdrøm redder ikke Venstre

Abid Q. Raja vil inn i regjeringen for å stoppe Frp og velgerflukt. – Han kan oppnå det ene, men ikke det andre, advarer valgforsker.

– Hvis målet er å stoppe Frp, er det mye lettere å få gjort noe med det fra innsiden av regjeringen. Forutsetningen er at man får såpass tyngde i kollegiet at man ikke bare blir overkjørt. Å tro at man kan slå to fluer i en smekk og øke Venstres oppslutning i samme slengen, tror jeg er en dristig tanke, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

Onsdag meldte Dagens Næringsliv at flere stortingsrepresentanter i Venstre åpner for å gå inn i regjeringen nå. Etter det DN kjenner til mener de at det kan demme opp for Fremskrittspartiets innflytelse.

Venstres allerede anspente forholdet til Frp er på et bunnivå etter de opprivende budsjettforhandlingene og utnevnelsen av omstridte Per Willy Amundsen som justis- og beredskapsminister.

Venstre under sperregrensen

Samme kveld kunne NTB avsløre at det er Abid Q. Raja som i et internt notat argumenterer for å gå inn i regjeringen. I notatet hevder Raja at tre-fire Venstre-statsråder vil gi økt oppmerksomhet og gjennomslag før valget. Raja har tidligere tatt til orde for å gå i regjering med Arbeiderpartiet.

Det kan partiet trenge. Både VGs og NRKs januarmålinger plasserer Venstre under sperregrensen og stortingsflertallet på rødgrønn side. Det samme gjorde Vårt Lands måling i slutten av desember.

Notatet fra Raja var ment som et innspill til diskusjon når Venstres stortingsgruppe og sentralstyre nå er samlet for å diskutere hvem de ønsker å samarbeide med etter høstens stortingsvalg. Den endelige beslutningen fatter landsmøtet i vår.

Valgforsker: Får ikke i pose og sekk

Selv om Venstre både ønsker å vokse og å minske Frps innflytelse, kan de ikke få i pose og sekk, mener Todal Jenssen. Han mener tvert imot at ingenting tyder på at det å sitte i regjering sikrer langsiktig oppslutning.

– Hovedregelen i Norge og i Europa det siste tiåret er at regjeringspartier taper oppslutning i det lange løp, og at det går særlig hardt utover de mindre regjeringspartiene, sier professoren.

Han advarer også mot å tro at Frp lett lar seg stagge fra innsiden. Det viser historien, mener Jenssen, og peker på Høyres dominerende rolle i Bondevik II-regjeringen og SVs vansker i den rødgrønne regjeringen.

LES OGSÅ: Gallup-byks for Hareide

Hareide: KrF dilter ikke etter Venstre

Erna Solberg ønsker når som helst Venstre og KrF velkommen inn i regjeringsvarmen. Dersom Venstre faktisk skulle ønske seg inn, vil KrF følge etter, tror statsministeren.

– Går den ene, kommer nok den andre også. De henger sånn sammen. Men det er også to utrolig forskjellige partier, sier Solberg til DN.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener statsministeren bommer dersom hun tror at KrF ville diltet etter Venstre:

– Venstre og KrF er selvstendige partier som ville gjort en selvstendig vurdering. Jeg vil ikke konkludere på hva vi ville gjort om Venstre gikk inn i regjeringen, sier Hareide til Vårt Land.

Dere har jo vedtatt at dere ikke vil i regjering med Frp. Mener du at det ville endre grunnlaget for den beslutningen dersom Venstre gikk i regjering nå?

– Det blir for enkelt. Statsministeren gjør det litt enkelt for seg ved å si at dersom Venstre går inn, så følger KrF etter.

BERIT AALBORG: Det mest interessante er KrFs plan B for samarbeid

Grande: – Uaktuelt å gå i regjering nå

KrF-lederen sier at han har liten tro på at Venstre velger å gå i regjering nå. Venstre-leder Trine Skei Grande sa onsdag til VG at «det er helt uaktuelt for meg å gå i regjering».

Etter det Vårt Land kjenner til, skal få stortingsrepresentanten støtte Rajas ønske om å komme i regjering. Abid Raja ønsket ikke å kommentere notatet, utover at det var ment å skape diskusjon internt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter