Verden

Raja vil at norske stortingsrepresentanter skal adoptere hver sin samvittighetsfange

Professor i statsvitenskap sier det kan forsure Norges relasjoner til andre land.

Raja vil at stortingspolitikere i Norge skal kjempe for hver sin samvittighetsfange som er fengslet for sin religiøse overbevisning.

– Målet er at alle stortingspolitikere skal representere én samvittighetsfange hver. Norske politikere møter myndighetspersoner fra andre land hele tiden. Jeg vil at stortingspolitikerne skal bruke den muligheten til å snakke samvittighetsfangers sak hver gang de er i kontakt med myndighetene fra landet samvittighetsfangene er fengslet i.

LES OGSÅ: Hun er regimenes dårlige samvittighet

USA

Raja forteller at kommisjonen for internasjonal religiøs frihet i USA (USCIRF) skal lage en liste over samvittighetsfanger globalt.

Abid Raja mottok tirsdag denne uken en pris i USA for sitt arbeid for sitt bidrag i arbeidet for tros- og religionsfrihet. Nå vil han ta med seg engasjementet han opplevde i USA tilbake til Norge.

– Amerikanerne er veldig tydelige på at det er en sammenheng mellom religionsfrihet og radikalisering. De deler mitt engasjement for samvittighetsfanger. Derfor er det også ekstra stas å få en amerikansk pris.

Han vil også at stortingsrepresentantene skal bruke muligheten de har til å påvirke gjennom Stortinget.

– Stortingsrepresentantene kan benytte seg av interpellasjon, som er muntlig eller skriftlig forespørsel til utenriksministeren.

Raja forteller at han vil sette i gang med arbeidet med å gi stortingspolitikere ansvaret for å være talsmenn for hver sin samvittighetsfange når listen over samvittighetsfanger kommer i juni.

LES OGSÅ: Kristne i Pakistan rammes hardt

Utenrikspolitikk

Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo sier at norske stortingsrepresentanter skal representerer norske velgere, partienes programmer og ideologiske plattform, mens regjeringen driver landets utenrikspolitikk.

– Å foreslå at stortingsrepresentanter skal representere samvittighetsfanger viser mangel på kunnskap og dårlig dømmekraft, ifølge Matlary.

Hun forteller at stortingspolitikere kan ende opp med å skade Norges utenrikspolitiske relasjoner hvis de tar på seg private roller som eller roller på vegne av andre organisasjoner.

– Det aller viktigste er imidlertid den uheldige rolleblandingen. En representant er ikke fri til å gjøre hva han vil. Stortingsrepresentanten er bundet av mandatet fra velgerne, programmet fra partiet og har intet mandat til å drive utenrikspolitikk. Det mandatet har regjeringen.

LES OGSÅ: Får 24 millioner til trosfrihetsarbeidfra UD

Unike

Ed Brown er påtroppende generalsekretær i Stefanusstiftelsen. Det er en misjons- og menneskerettighetsorganisasjon jobber for trosfrihet som en grunnleggende menneskerettighet for alle. Han forteller at de vil være med å støtte opp om Rajas initiativ. Stefanusstiftelsen ønsker å legge tilrette for at stortingsrepresentanter kan engasjere seg for samvittighetsfanger.

Han sier at målet først og fremst er å hjelpe de som sitter i fangenskap, men at et delmål på veien er å få en bred forankring i det norske stortinget. Han ser at det kan være kontroversielt. Brown sier at de har løpende kontakt med utenriksdepartementet (UD), men at UD ikke får diktere arbeidet som skal gjøres. Dette er først og fremst en samling av engasjerte parlamentarikere.

– Parlamentarikere er i en unik situasjon, en helt annen enn regjeringen eller UD. Parlamentarikere er frie, og er uavhengige av Regjeringens politikk. Vi vil gi parlamentarikere muligheten til å gjøre en forskjell, sier Brown.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden