Politikk

Raja og Ropstad med ny hjelpende hånd til trossamfunn i koronakrise

Kompensasjonsordningen for frivilligheten utvides og skal hjelpe trossamfunn som har tapt inntekter. – Viktig for kirkene, men frivillige gaver er glemt, sier Norges Kristne Råd.

Fredag varslet kulturminister Abid Q. Raja (V) at regjeringen utvider kompenasjonsordningen for idretten og frivilligheten med 320 millioner kroner.

Pengene til frivilligheten vil også komme tros- og livssynssamfunn til gode, ifølge livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF). De har tapt inntekter fra for eksempel utleie og basarer, påpeker han.

Den justerte og utvidede ordningen skal kompensere for inntil 70 prosent av tapte inntekter.

Ropstad: Har lyttet til trossamfunnene

– For meg har det vært spesielt viktig med god dialog med trossamfunnene for å forstå hvor skoen trykker, skriver Ropstad i en e-post til Vårt Land.

Han forteller at han har tatt forbedringsforslag fra Norges Kristne Råd og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn med seg videre til Kulturdepartementet.

Nå justeres ordningen slik at den dekker tap fra flere inntektskilder og til et større mangfold arrangementer, ifølge Ropstad.

Han lister opp: Loppemarkeder, baserer, kiosksalg, utleie av bygg og anlegg. Det vil også komme kristelige organisasjoner til gode.

– Mange trossamfunn får betydelige inntekter fra utleie. Derfor har det vært viktig for oss at også utleie av bygg blir en del av kompensasjonsordningen, sier livssynsministeren.

Erhard Hermansen er ny generalsekretær i Norges Kristne Råd
Erhard Hermansen er generalsekretær i Norges Kristne Råd, en paraplyorganisasjon som favner store og små kirkesamfunn i Norge. Foto: Erlend Berge

Norges Kristne Råd: Veldig viktig, men hva med tap av frivillige gaver?

Generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd mener det er «viktig at kirkene er blitt lyttet til og inkludert».

– Bortfall av leieinntekter har alene gitt store inntektstap. Mange hadde planlagt arrangement som måtte avlyses og har tapt viktige inntekter. Derfor er dette er viktig og av stor betydning, skriver han i en tekstmelding til Vårt Land.

Hermansen skriver fra kveldstoget på vei mot Trondheim i anledning søndagens vigsling av påtroppende preses i Den Norske Kirke, Olav Fykse Tveit. Derfra sender han en etterlysning tilbake til Ropstad, Raja og regjeringen:

– Vi hadde ønsket oss signaler om inntektstap som følge av bortfall av frivillige gaver. Mange steder har kollekter og faste bidrag gått betydelig ned, og for mange utgjør kollekter og frivillige gaver inntil 80 til 90 prosent av det totale budsjettet, skriver Hermansen.

Abid Raja
Det var kulturminister Abid Q. Raja (V) som presenterte den utvidede kompensasjonsordningen til frivilligheten på fredag. Foto: Erlend Berge

Raja: Traff ikke bra nok

Ordningen som helhet er rettet mot korpsene, idretten og frivilligheten. Den gjelder for en periode på tre måneder – fra midten av mars til midten av juli.

Kulturminister Abid Q. Raja innrømmer at den forrige pakken til idretten og frivilligheten ikke traff bra nok, ifølge NTB.

Tidligere kompenserte den for eksempel ikke tap av inntekter fra loppemarkeder.

– Nå kan man få dekket tap av billettinntekter, men også andre typer inntektsbortfall. For korpsene og breddeidretten er særlig loppemarkedene viktige. De kan nå også få dekket ting som kiosksalg, basarer og parkeringsavgifter, sier Raja til NTB.

###
Livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier han har lyttet til Livssyns-Norge og videreformidlet budskapet deres til Kulturdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Uvurderlig betydning

– I en tid som nå er det ekstra viktig å bevare og videreutvikle trossamfunnene, som er uvurderlige som sosial møteplass og åndelig fellesskap, skriver Kjell Ingolf Ropstad til Vårt Land.

Livssynsministeren fremhever at de også kan få kompensasjon for tap som følge av delvis avlyste arrangementer. Det er Lotteri- og stiftelsestilsynet har ansvar for ordningen til frivilligheten og idretten.

Fredag varslet regjeringen også at den legger 300 nye millioner på bordet til kulturlivet, for å dekke avlyste konserter og arrangementer. Ifølge NTB justeres også innretningen på denne ordningen noe.

LES OGSÅ:

Ropstad med gladmelding til Sjømannskirken – får mange millioner for inntektsbortfall

• Lotteritilsynet snur: Misjonslotterier får avholdes som før

Biskop Nordhaug mente at frelsen bare var for dem som trodde på Jesus. Så tenkte han seg om

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk