Nyheter

Raftoprisen til Padre Melo fra Honduras

Årets Raftopris tildeles den honduranske presten, radioaktivisten og menneskerettighetsforkjemperen Ismael Moreno Coto (57), bedre kjent som Padre Melo.

Jesuittpresten får prisen av Raftostiftelsen for sin innsats som forsvarer av ytringsfriheten i et land der prisen for å heve stemmen mot urett kan være svært høy:

– Han setter livet på spill for å la vanlige mennesker komme til orde i et av verdens voldeligste land. Det ekstreme voldsnivået, korrupsjonen og straffefriheten gjør at Honduras befinner seg i et tilnærmet informasjonsvakuum, hvor svært få våger å rapportere om det som skjer, sier leder Martin Paulsen i Raftostiftelsens priskomité til NTB.

Politisk nøytral

Melo har bakgrunn i filosofi og teologi. Han leder to viktige menneskerettighetsorganisasjoner i byen El Progreso i Honduras, Radio Progreso og ERIC (Equipo de Reflexión, Investigación y Comunicación). I tillegg har han grunnlagt både den honduranske utgaven av det regionale tidsskriftet Envío og det honduranske A Mecate Corto, som analyserer aktuelle samfunnsproblemer.

LES OGSÅ: Kommunefond kutter enda mer kull

I Honduras er det makteliten som kontrollerer de nasjonale mediene, og radio er for majoriteten av folket den primære kilden til annen informasjon.

Gjennom bruk av radio, formidling i tidsskrift og i sitt virke som prest har Padre Melo blitt en sterk offentlig stemme for ikkevoldelig kamp for demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter. Han er politisk nøytral og støtter landets mest utsatte grupper, inkludert seksuelle minoriteter. Han har mottatt flere dødstrusler og er under konstant press fra ulike maktgrupper.

Ustabilt og farlig

Honduras har lenge vært preget av ustabile sivile regjeringer og svært mange kupp. I juni 2009 ble presidenten kastet i et kupp gjennomført av den økonomiske og politiske eliten, med støtte fra militæret. Landet er et viktig knutepunkt for narkotikasmugling og har ifølge FN verdens høyeste drapsrate. Bare et av fem drap etterforskes. Hele 40 prosent av innbyggerne lever i ekstrem fattigdom.

LES OGSÅ: Saudi-Arabia får lederverv i FNs menneskerettighetsråd

Mangelen på ytrings- og pressefrihet i Honduras løftes fram av et stort antall internasjonale organisasjoner. Ifølge Amnesty International har overgrep mot journalister, urfolks-, kvinne- og menneskerettighetsaktivister økt betraktelig de siste årene. PEN International peker ut landet som et av de farligste i verden å være journalist i.

– I denne situasjonen er Padre Melo en uredd stemme. Han arbeider målrettet for å undersøke og formidle årsakene til volden og overgrepene mot samfunnets sårbare grupper, heter det i Raftostiftelsens begrunnelse for pristildelingen.

Prisutdelingen finner sted søndag 1. november på Den Nationale Scene i Bergen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter