Nyheter

PST: Islamske konvertitter er overrepresentert

Islamske konvertitter er overrepresentert blant personer som er blitt radikalisert, viser en ny rapport fra PST.

Bilde 1 av 2

Undersøkelsen forsøker å kartlegge hvilken bakgrunn personer i ekstreme islamistiske miljøer har før de blir radikalisert. Alle i det representative utvalget PST har gjort i sine arkiver, har blitt radikalisert i Norge og samtlige er under 40 år. Over 30 ulike nasjonaliteter er representert.

– Dette er relativt unikt og noe bare en sikkerhetstjeneste som vil ha full tilgang til et persongalleri og virkelig gjøre en dybdestudie. Det har vi gjort, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til TV 2.

LES OGSÅ: – Moskeene er ikke løsningen på alt muslimer gjør

Konvertitter

– Undersøkelsen bekrefter det eksisterende bildet av ekstrem islamisme i Norge som et multietnisk fenomen, preget av unge menn med lav utdannelse, mye kriminalitet og løs tilknytning til arbeidslivet, skriver PST innledningsvis i rapporten.

Norske konvertitter til islam utgjør 18 prosent av utvalget og er således overrepresentert.

– Vi ser at etnisk norske konvertitter er overrepresentert og når vi ser på profilen til disse menneskene så ser vi de samme sårbarhetsfaktorene: Dårlig tilknytning til arbeidslivet, dårlig skolemestring og fullføring av videregående skole, rus og kriminalitet har åpenbart gjort disse personene sårbare for radikalisering, sier Bjørnland.

LES OGSÅ: Fremmedkrigere motiveres ikke lenger av religion

Krigen i Syria

Det er avdekket at hele 73 prosent av dem som er omfattet i undersøkelsen, er blitt radikalisert etter at konflikten i Syria brøt ut. Hele 61 prosent er innvandret til Norge i barne- eller ungdomsårene. 17,5 prosent har mistet en eller begge foreldrene før de ble myndige.

Undersøkelsen viser videre at pakistanere og somaliere er underrepresentert sett i forhold til hvor mange det er fra disse minoritetene i Norge.

Undersøkelsen over bakgrunn og framvekst av radikale islamister har vist PST at det er klare faktorer å følge med på for å hode oversikt med mulige trusselaktører.

– Dette bidrar trolig til at det er enklere for oss som sikkerhetstjeneste å holde oversikt over potensielle trusselaktører som fortrinnsvis utgjøres av personer med kriminelt rulleblad, frafall fra skolen, rusproblematikk og sporadisk deltakelse i arbeidslivet, skriver PST, som mener undersøkelsen også har avdekket flere positive ting.

LES OGSÅ: En av fem islamister kom fra Bærum

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter