Politikk

Profilkamp om samarbeid

Partiveteraner kaster seg inn i debatten om KrFs sidevalg. Bondevik-generasjonen sier ja til Ap.

– Det vil være et større historisk linjeskifte for KrF å gå inn i regjering med Frp enn å sondere mulighetene for en regjeringsplattform med Ap og Sp, sier Odd Anders With, tidligere nestleder og statssekretær for KrF.

Etter at KrF-leder Knut Arild Hareide fredag anbefalte partiet å vurdere samarbeid med Ap og Sp, har det stormet blant tillitsvalgte. Nå kaster også tunge partiveteraner seg inn i debatten:

– Når Frp har hatt regjeringsansvar i fem år, så har det påvirket partiet. De har blitt mer ansvarlige i økonomisk politikk. Men fortsatt mener jeg det er for stor avstand til at KrF og Frp skal sitte i samme regjering, uttalte tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik til VG søndag.

LES OGSÅ: Hareide avslører opptakten til KrF-dramaet

Støtter Hareide

Vårt Land har vært i kontakt med flere av KrFs sentrale profiler fra slutten av 1990-tallet og starten av 2000-tallet da partiet satt i regjering med Bondevik som statsminister. Blant dem som ønsker å uttale seg, sier samtlige av veteranene fra Bondevik-generasjonen ja til Hareides linje om å vurdere Ap-samarbeid

I tillegg til Bondevik og With, inkluderer disse tidligere parlamentarisk leder og statsråd Einar Steensnæs, tidligere statsråd og nestleder Solveig Sollie, tidligere parlamentarisk leder og statsråd Kåre Gjønnes og mangeårig stortingsrepresentant Ingebrigt Sørfonn.

LES OGSÅ: Hareide renvasker SV

Skyr Frp

– Den ideologiske avstanden mellom Frp og KrF er stor, ikke minst når det gjelder menneskesyn. Som et sentrumsparti er det viktig å søke en politikk med tyngde i sentrum. Det er ikke mulig å oppnå i regjering med Frp, sier Solveig Sollie.

Alle Bondevik-veteranene peker på den store, politiske avstanden til Frp som et argument for heller å vurdere samarbeid med Ap. Sollie peker i tillegg på økt avstand til Venstre.

– Det er ikke Høyre som er problemet, men de to andre liberalistiske partiene i regjering. Venstre har forandret seg mye, sier Sollie.

LES OGSÅ: KrFs tause majoritet avgjør samarbeidsspørsmålet

Ikke linjeskifte

Også Ingebrigt Sørfonn, mangeårig stortingsrepresentant og indremisjonsgeneral, støtter partilederen.

– Jeg stiller meg 100 prosent bak konklusjonen Hareide har kommet fram til. I samarbeid med Ap og Sp kan vi føre en politikk som ligger mer inn mot sentrum enn med Frp som et fløyparti, sier Sørfonn.

– Men dette vil være et historisk linjeskifte for KrF?

– Jeg vil ikke definere det som et linjeskifte, men som en tydelig avklaring. Tilbake på 70- og 80-tallet inngikk vi flere budsjettforlik med Ap. Dette er heller ikke et valg for all fremtid, men et valg for situasjonen nå, sier Sørfonn som også maner partikolleger til å puste med magen i debatten fram mot landsmøtet.

LES OGSÅ: Frp-politiker delte artikkel om Hareide sammen med Judas-tekst

Uenige

Samtidig som flere Bondevik-veteraner sier ja til venstreside-samarbeid, er andre partiprofiler tydelige i sin avvisning.

– Det er neppe noen overraskelse at jeg ønsker en samarbeidsløsning på ikke-sosialistisk side. Et slikt samarbeid mellom fire partier gir et tyngdepunkt mellom sentrum og Høyre. Det gir etter min mening det beste gjennomslaget for KrFs politikk, skriver tidligere parlamentarisk leder Hans Olav Syversen i en sms til Vårt Land.

– Jeg er glad i KrF og har brukt mye tid på å kjempe for det verdigrunnlaget partiet står for. For meg blir partiet noe annet ved å søke regjeringsmakt på venstresiden, uttalte tidligere KrF-nestleder Inger Lise Hansen til VG mandag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk