Religion

Privatklinikk får ansvar for omskjæring

Ibsensykehuset vant anbudskonkurransen for omskjæring av guttebarn i Helse Sør-Øst.

Fra 1. desember kan foreldre få utført rituell omskjæring av deres guttebarn ved privateide Ibsensykehuset. Helse Sør-Øst erkjenner at kapasiteten ved sykehusene deres ikke er tilfredsstillende, skriver de i en pressemelding.

– Det er ventetider for barn til kirurgi, og denne pasientgruppen blir ikke prioritert foran de barna som trenger kirurgi. I tillegg er det motstand mot å gjøre dette inngrepet i en del faggrupper, sa Alice Beathe Andersgaard, direktør for medisin- og helsefag i Helse Sør-Øst til TV 2 i september.

LES OGSÅ: Legger omskjæring ut på anbud

Barn opp til tre måneder

Tidligere i høst valgte de derfor å utlyse en anbudskonkurranse blant private tilbydere, har Vårt Land tidligere skrevet. Ibsensykehuset, som har lokaler i Porsgrunn, Rjukan, Gjøvik og Kristiansand, får nå utføre inntil 1.000 inngrep i året. Rammeavtalen inngås for to år. Ibsensykehuset jobber også med å opprette et tilbud i hovedstadsområdet.

Sykehuset får imidlertid kun gjennomføre inngrepet på barn opp til tre måneder – og da med lokalbedøvelse. «Aldersbegrensningen er gjort med hensyn til å redusere risiko for komplikasjoner og behov for mer omfattende anestesi i tråd med faglige anbefalinger», skriver Helse Sør-Øst i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Få omskjæringer ved norske sykehus

Få inngrep har blitt utført

I 2015 vedtok Stortinget at rituell omskjæring skal være et tilbud ved offentlige sykehus, men få inngrep har blitt utført, har fagbladet Dagens Medisin tidligere dokumentert. Omlag 2.000 barn, de fleste muslimske, blir hvert år omskåret i Norge, anslår helsemyndighetene. I 2015 ble bare rundt 80 av disse utført på offentlige sykehus. 345 guttebarn ble omskåret på private klinikker.

Helse Sør-Øst dekker områdene Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder.

I Det mosaiske trossamfund, som er den største jødiske institusjonen i Norge, lærer de at «omskjæringen er både et tegn og en pakt mellom jødene og Israels Gud«. Det utføres når gutten er åtte dager gammel, og er «et viktig bevis på ønsket om å bevare den jødiske identiteten», skriver de på nettsiden sin.

LES OGSÅ: Forsvarer omskjæringsnektere

Ble omskåret

I Islam utføres inngrepet på ulike alderstrinn. «Muslimer er generelt oppfordret i Koranen til å følge eksempelet til profeten Abraham (fvmh) (2:135-136), som ble omskåret i pakt med Guds befaling. Omskjæring er også eksplisitt begrunnet i den andre av religionens to primærkilder profeten Mohammed (fvmh) sine handlinger og uttalelser (sunnah) (f.eks. Sahih Bukhari, 2:495 og 72:779). Derfor er så godt som alle muslimer omskåret», skrev den muslimske paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge i en høringsuttalelse til Helse- og omsorgsdepartementet i 2011.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion