Nyheter

Prester sa nei til tradisjonelt ekteskap som kirkelære

Dermed gikk prestene i Church of England mot biskopenes vilje.

Biskopene i Church of England ville forbeholde ekteskapet for mann og kvinne og laget en rapport der de oppfordret til å ønske LHBT-ere velkommen i kirken på andre måter ved å gi dem «maksimal frihet». I avstemningen for noen dager siden fikk de flertallet i Generalsynoden – Kirkemøtet – med seg. Likevel tapte de.

LES OGSÅ: Homofil biskop presset av avis

Preste-nei

Det hjalp ikke at biskopene sa at dette bare var begynnelsen på ekteskapsdebatten. Generalsynoden er delt i tre kammer: Biskopene, lekfolket og prestene. For at rapporten skulle vedtas som grunnlag for å arbeide videre med samlivsspørsmålet trengte den flertall i alle tre kamrene.

Biskopene stemte selvsagt for sin egen rapport og fikk lekfolket med seg. De som avgjorde stemmegivningen var derimot prestene. 100 av dem stemte mot, 93 stemte for og to stemte ikke, ifølge Church Times, Church of Englands egen avis.

LES OGSÅ: Homofil biskop presset av avis

Mobbet

Avstemningen kom etter en lang og opphetet debatt. En anklage som ble gjentatt var at biskopene ikke hadde lyttet til lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle da de laget sin rapport . Andre støtt biskopene som presten Sam Allberry. Han er homofil, men står på et tradisjonelt syn på ekteskapet.

– På skolen ble jeg mobbet for å være homse. Nå føler jeg meg mobbet i synoden – for å være tiltrukket av det annet kjønn, og for å være enig med doktrinen, sa han.

LES OGSÅ: Erkebiskop advarer afrikanske kirker om å støtte antihomo-lover

Lyttet

Hva den engelske kirken skal gjøre nå, er uklart.

– Vi trenger å finne en vei videre for en bredere diskusjon, sa presten Pete Broadbent.

Biskop Graham James, som la fram biskopenes ekteskapsrapport, kunne garantere at Bispemøtet vil be over og vurdere innleggene i debatten.

– Vår rapport hadde ikke forslag. Vi har lyttet til de som har talt, sa han ifølge Church Times.

LES OGSÅ: Den anglikanske kirke beklager overgrep

Sendte beskjed

Synodemedlem Lucy Gorman, som er lesbisk, sier til BBC at avstemningen sender «beskjed til hierarkiet og biskopene at vi ikke er glade for dette, og at vi må gjøre det bedre».

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter