Nyheter

Prester er opprørte - må selv betale jobbreiser

Prester mister kilometergodtgjørelsen for reiser til og fra jobb. – En oppfordring om å flytte til byene, sier Presteforeningen.

Kulturdepartementet har sendt ut et rundskriv der staten nuller ut dagens reiseordning for prester. Fra 1. mai må de selv dekke reisen fra hjemmet til første stoppested, kontoret eller der de har en avtale. På samme måte må de dekke hjemreisen fra kontoret – eller der de er ved arbeidsdagens slutt – til hjemmet.

– Opphevelsen av prestenes boplikt gjør at vi må endre reglene. Bestemmelsene vi nå har fastsatt er utformet i samarbeid med stiftsdirektørene i bispedømmene, sier ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen i Kulturdepartementets avdeling for tro, livssyn og kulturvern, til Vårt Land.

– Omleggingen ser tilforlatelig ut. Men når man ser nærmere på hvordan rundskrivet påvirker arbeidssituasjonen til prester i distriktene, ser vi dramatiske endringer av prestejobben, sier Tom Sverre Tomren, leder i Presteforeningen i Bjørgvin bispedømme (Hordaland og Sogn og Fjordane).

LES MER: Historisk prestekutt – 10 kan bli oppsagt

Likebehandling

Kulturdepartementet forklarer innstrammingen med bortfallet av tjenestebolig:

«Gjeldende bestemmelser for prestenes reisegodtgjøring har vært basert på at arbeidsgiver har bestemt både hvor prestene skal bo og hvor de skal arbeide. Som følge av dette er det i større grad gitt godtgjøring for prestenes reiser enn for andre arbeidstakere i staten. Ved at prestenes arbeidssituasjon nå blir mer lik det som gjelder for andre arbeidstakere, er det også grunnlag for å endre bestemmelsene om reise- og kostgodtgjøring for prester», forklarer ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen i rundskrivet.

LES MER: Får ikke lov av staten til å si opp prester

Byprester

Presteleder Tomren provoseres av dette punktet:

– Er du prest i en by og har ansvaret for én kirke, er omleggingen helt grei. Men når du er prest i Distrikts-Norge og har ansvar for fem kirker, snakker vi om helt andre avstander.

Tomren sier at det er ganske vanlig at en distriktsprest må starte arbeidsdagen med å kjøre ti mil til den første avtalen – og ganske vanlig at det er fem mil fra den siste avtalen og hjem.

– Derfor er rundskrivet en oppfordring til å flytte til byene, mener han.

LES MER: Prestene nekter å ta på seg skylden

Tilskudd

Kulturdepartementet erkjenner at innstrammingen kan få «urimelige utslag» for noen prester: «Der hovedbestemmelsen gir urimelige utslag, har arbeidsgiver mulighet til å gi reisetilskudd, for eksempel i form av kilometergodtgjøring med skattetrekk», heter det.

Presteforeningens sentrale ledelse mener det er grunnleggende at arbeidsgiver dekker reiser som gjøres på arbeidsgivers oppdrag.

– De nye bestemmelsene overlater for mye til arbeidsgivers skjønn. Vi er redd for at hensynet til bispedømmets økonomi vil veie tungt når arbeidsgiver skal vurdere om presten skal godtgjøres for pålagte reiser. Dette vil fort føre til forskjellig praksis fra bispedømme til bispedømme og fra prosti til prosti. Vi trenger enkle og fornuftige bestemmelser som sikrer lik behandling, sier generalsekretær Ole-Johs. Huuse.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Presteforeningen: – Urimelig

Han finner det urimelig at en prest, som ikke har fast oppmøtested og som jobber i et stort geografisk område, selv må bære kostnadene ved reiser til kirker og sykehjem og besøk i hjem som ligger langt unna.

Til dette bemerker Ingrid Vad Nilsen i Kulturdepartementet:

– Vi er kjent med hva tjenestemannsorganisasjonene i kirken har ment om dette. Men departementet har benyttet arbeidsgivers styringsrett, og fastlagt hva som skal være gjeldende regler. Vi mener at vi har god dekning for at de nye reglene vil fungere godt.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter