Nyheter

Prestene nekter å ta på seg skylden

Presteforeningen påtar seg ingen 
skyld for at omfanget på prestetjenesten ikke kan opprettholdes.

Onsdag ble det kjent at vil nedbemanne med opptil ti prester på grunn av et millionunderskudd.

Martin Enstad, lederen i Presteforeningen (PF), rister på hodet av at stiftsdirektøren i Bjørgvin som begrunner nødvendigheten av presteoppsigelser med at «når vi nå ser hva arbeidstidsavtalen koster oss, så må vi ta langsiktige grep».

– Det høres veldig merkelig ut. Det er helt feil å gi Presteforeningen skyld. Arbeidstidsavtalen som vi forhandlet fram har bare fungert i to måneder. De økonomiske konsekvensene er ennå helt usikre, bemerker Enstad.

Avtalen om lønnskompensasjon som prestene fikk da deres boligordning ble avviklet i høst, blir også pekt på som en årsak til at det er for lite midler til prestetjeneste.

LES MER: Prester tvinges til å jukse med timelister

– Har medansvar

Stiftsdirektør Per Johan Bjerkeli i Borg mener prestenes fagforeninger har et medansvar for uføret som kirken har kommet i:

– De to partene har et felles ansvar for avtalene. Presteforeningen har også et ansvar for hvordan vi skal klare å opprettholde prestedekningen. Her nytter det ikke bare å sende beskjed tilbake til prestenes arbeidsgiver, departementet, sier Bjerkeli.

LES TRYGVE W. JORDHEIM: «Nå må regjeringen vise hva en «landsdekkende, lokalt forankret kirke» egentlig er verdt»

Han mener staten har bidratt til at situasjonen er blitt ekstra krevende, ved å stille rasjonaliseringspålegg som innebærer en reduksjon på 0,7 prosent i de økonomiske rammene for preste­tjeneste.

– Staten har vært med på å forhandle fram avtalene, og det er naturlig å forvente at staten følger opp med økte bevilgninger. Staten har aldri sagt at de ved å undertegne avtalene ville gi opp tanken om en landsomfattende folkekirke, bemerker Martin Enstad.

LES MER: Frykter nedbemanning blant prestene

Politisk vilje

Men det kan nå se ut som om staten har tenkt å la det skje en omfattende nedbemanning av prestetjenesten, før virksomhetsoverdragelsen fra staten til kirken 1. januar 2017. Vi får så mye kirke som det er politisk vilje til å betale for, tilføyer Enstad.

Han er kritisk til at det i Bjørgvin nå legges opp til oppsigelser:

– Vi vil selvsagt arbeide for at nedbemanningen blir så skånsom­ som mulig og at prestenes rettigheter blir ivaretatt i henhold­ til tjenestemanns­loven. Med den høye andelen av prester­ som nærmer seg pensjonsalder,
burde det være mulig å få til reduksjoner ved naturlig avgang. En stillingsstopp er langt å foretrekke­ fremfor oppsigelser, mener Presteforeningslederen.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter