Nyheter

Presteleder vil ikke advare prester mot nettdebatt

Presteleder ville ikke, som Kirkerådet, advart mot å debattere i sosiale medier og kommentarfelt.

– Men jeg er helt enig i at kirkeansatte bør tenke seg godt om før de engasjerer seg på sosiale medier. Generelt bør man ikke skrive noe på Facebook som man ikke kan stå på torget og si, sier lederen i Presteforeningen, Martin Enstad.

Biskop Tor Singsaas sier at han og bispedømmet holder seg til rådene som Kirkerådet har gitt:

– Krevende farvann

– Det er ikke tvil om at det er behov for regelverk på dette området. For dette er et krevende farvann der vi har hatt mange saker. Å være prest og ha sin egen Facebook-profil der man tror man kan operere som privatperson, er naivt, sier Singsaas.

Han mener at man i få andre yrker er så offentlig eksponert som en prest er.

– Er du prest kan du sjelden framstå som kun privatperson i det offentlige rom. Vi må selvsagt passe oss så ytringsfriheten ikke blir redusert for prester, men dette handler om å bruke god dømmekraft, mener Nidaros-biskopen.

Både Singsaas og Martin Enstad mener at Kirkerådet i sin veiledning formulerer gode kontrollspørsmål som kirkeansatte bør stille seg selv før de poster noe i debattforum eller i sosiale medier.

– Må være bevisst

– Alle vigslede medarbeidere i Den norske kirke må være bevisste på at de har et spesielt ansvar og må opptre forenlig med det som forventes av en som er vigslet. Men sosiale medier kan være et godt verktøy for prester til å nå bredt ut. Og også for en prest må det være lov å heie på et fotballag eller engasjere seg i barnas fritidsaktiviteter – på nettet, sier prestenes fagforeningsleder.

Enstad peker på at debatter på sosiale medier fort kan få høy temperatur:

– Det er kort vei fra man får et budskap til man kan reagere. Debatter på sosiale medier kan være krevende fordi man ikke hører tonefall, ikke ser ansiktsuttrykk og vanskelig kan oppfatte ting som ironi eller humor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter