Nyheter

Presteforeningen: ‘Skal ha romslighet’

– Når arbeidsgiveren ber deg om å gjøre noe, så gjør du det. Samtidig må det være plass til meningsbryting, sier leder for Presteforeningen.

Dåpsbrevet fra norske biskoper til menighetene, som ble lest opp i norske kirker nylig, resulterte i skarp kritikk fra prester og teologer. «Tynn teologi», «ubegripelig» og «dåp på billigsalg» var uttrykk som ble brukt.

Presteforeningens leder Martin Enstad har fulgt debatten i kjølvannet av dåpsbrevet.

– Å være ansatt innebærer forpliktelser. Når din arbeidsgiver ber deg om å gjøre noe – så utfører du den oppgaven. Samtidig kan vi ikke slutte å diskutere teologi, der må det være åpenhet og plass til meningsbryting. Jeg tror ikke kirkeledelsen ønsker seg servile prester som bare nikker og bukker, sier Enstad.

Enstad mener det er ønskelig med en åpen diskusjon om teologiske spørsmål blant ansatte i Dnk.

– Men jeg tror at både ansatte og frivillige i kirken kan ha godt av en refleksjon rundt hvordan slike meningsytringer fungerer – og særlig hvordan man ytrer seg på sosiale medier, sier Enstad.

Mangfold

Han tenker at det er stor romslighet for ulike meninger i kirken.

– Det skal vi ha. Vi har tross alt valgt å leve med to syn i sentrale, etiske spørsmål. Vi skal ha mangfold, men kan godt styrke bevisstheten rundt debattform – og omtalen av våre ledere. En frustrasjon kan være at sentrale­ pålegg ikke alltid treffer like ­presist lokalt. Det må vi kunne snakke om, sier han.

Han mener prestene er lojale medarbeidere som strekker seg langt for kirkens målsettinger.

– Hvis biskopene ønsker å innskjerpe en lojalitetskultur, så må de konkretisere hva de mener, så får vi snakke om det, sier ­Martin Enstad.

Grunnloven

Administrerende direktør Marit Halvorsen Hougsnæs i KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, vil ikke kommentere den ­aktuelle debatten – siden alle ­arbeidsgiverne i Den ­norske ­kirke er medlemmer i KA.

- Men generelt står ytringsfriheten sterkt. Den er grunnlovsbeskyttet. Den gjelder også ­arbeidstakere i kirken. Men i alle ansettelsesforhold følger det også med en lojalitets- og lydighetsplikt overfor arbeidsgiver – i kirken som ellers i arbeidslivet, sier hun.

LES MER:

· Leser dåpsbrev av lojalitet

· Preses reagerer på krass kritikk fra ansatte

---

Kritikk

  • Biskopene i Den norske kirke skrev et brev til norske menigheter, som ble formidlet under gudstjenesten 12. januar. Mange teologer og prester stilte seg kritiske til både dåpsteologien, det innholdsmessige og hvordan brevet kommuniserte.
  • Avtroppende preses, Helga Haugland Byfuglien, har ­uttrykt behov for samtale om hvordan kirkens med- arbeidere omtaler sine ­ledere.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter