Nyheter

Prestedøtre på Europa-toppen

Storbritannias nye statsminister Theresa May er i likhet med Tysklands mektige kansler Angela Merkel kristen og prestedatter.

Bilde 1 av 2

De konservative statsministrene­ i Europas to største økonomier synes mer styrt av et tydelig ­moralsk kompass og pliktfølelse, enn av politisk ideologi:

– Noen politikere søker høye posisjoner fordi de er drevet av ideologisk glød eller på grunn av ambisjon eller berømmelse. Mine grunner er mye enklere: Jeg vokste opp som datteren av en lokal sokneprest. Offentlig tjeneste har vært en del av den jeg er så lenge jeg kan huske, sier Theresa May.

LES OGSÅ: FN kan få sin første kvinnelige generalsekretær

Kristen tro

May legger ikke skjul på sin kristne tro, og det var ikke tilfeldig at pressen kunne finne henne og ektefellen Philip på kirkevei søndag da de ville ha sine kommentarer fra 59-åringen som i dag blir Storbritannias første kvinnelige statsminister siden Margaret Thatcher.

LES OGSÅ: Slik ser høyre- og venstrevelgere på innvandring i Europa

Thatcher var kjøpmannsdatter, men faren Alfred Roberts var også lekpredikant og et stort forbilde for statsministeren som ble kjent som jernkvinnen. Theresa May er datter av en prest i den anglikanske kirke, og blir i likhet med Thatcher karakterisert som en kvinne med bestemte og moralsk funderte oppfatninger om rett og galt i politikken.

Bunnsolid

Det er en erfaren politiker som i dag flytter inn i 10 Downing Street. May har 19 år i parlamentet og seks år som innenriksminister under ­David Cameron. Hun kalles flink og bunnsolid, men kjedelig, og dessuten «en fordømt vanskelig kvinne», ifølge det parti­veteranen Kenneth Clarke sa 
i et ­ubevoktet øyeblikk.

LES OGSÅ: – Ikke mulig å kvalitetssikre fosterhjem i utlandet

Theresa May er eneste barnet til Zaidee og Hubert Brasier­, og vokste opp i det landlige ­Oxfordshire. Den britiske avisen­ The Guardian påpeker at hennes tydelige pliktfølelse kan knyttes til oppveksten i en liten ­familie som kretset rundt farens prestegjerning og menighetens fordringer, med en visshet om at hun som sogneprestens datter «alltid var på utstilling».

Markant skodd

Det kan ha ­bidratt til at May framstår som relativt puritansk i offentligheten, der hennes eksentriske skovalg er det eneste som roper om oppmerksomhet. Da hennes skatteoppgjør ble offentliggjort, var det mest påfallende at May gir rause bidrag til veldedighet.

Tross oppvekst i solid, konservativ britisk middelklasse ble ikke May sendt på private kostskoler. Grunnutdanning i den ­offentlige skolen er et av flere trekk hun deler med en annen pliktoppfyllende preste­datter i toppolitikken, tyske Angela Merkel.

Personlig tro

Som Merkel er May tilbakeholden med å trekke sin kristne tro inn i politikken:

– Jeg synes ikke man skal drive­ og fremheve sin kristentro i britisk politikk, men den er en del av meg. Den er der, og det er klart at den hjelper meg som ramme for min tenkning og min tilnærming til ting, sa May i 2014 i programmet Øde øy på Radio 4, der hun valgte ut to salmer blant sin favorittmusikk.

LES KOMMENTAREN: «Elie Wiesel bar på ei evig frykt for at ingen skulle tru han»

Theresa May og ektefellen Philip er ufrivillig barnløse, og May mistet tidlig begge foreldrene. Først omkom faren i en bilulykke like etter at hun var ferdigutdannet, og året etter døde moren, som hadde multippel sklerose.

Innvandring

Som den lengst sittende britiske innenriks­minister på mer enn 60 år har May ført en streng innvandringspolitikk og utvidet myndighetenes muligheter til å drive overvåkning. Hun blir karakterisert som anstendig, rettskaffen og med liten interesse for å framstå som populær, men med en hang til detaljstyring.

– Det som gjør hennes statsministergjerning uforutsigbar og interessant, er at hun alltid har vært mindre drevet av ideologi enn av moral, med en svært personlig oppfatning av rett og galt. (...) Hun avskyr enhver form for usømmelighet i offentlig tjeneste, av slurvete og egoistisk oppførsel som fører til urettferdighet, skriver The Guardian.

Det er ventet at May vil fremme en sosialt ansvarlig konservatisme, nokså ulik den økonomiske liberalisme som den langt mer ideologiske Thatcher stod for.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter