Nyheter

Prest vil stryke Normisjon og NLM fra kollektliste

Sokneprest Jon Aalborg er oppgitt over sparkene mot Den norske kirke.

«Jeg ser i alle fall ingen grunn lenger til å anbefale kirkeofringer til verken NLM eller Normisjon», skrev soknepresten i Gildeskål i Nordland på Facebook etter at hele toppledelsen i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) skrev følgende i en uttalelse de publiserte i Vårt Land og Dagen på debattplass:

«Ved å lære at homofilt samliv kan velsignes av kirken, er kirken blitt en løgnkirke som aksepterer en livsførsel som Bibelen entydig advarer imot.»

Underskriverne var generalsekretær Øyvind Åsland, leder av NLM Norge, Øystein Engås, og alle de sju regionlederne i NLM.

LES MER Misjonsledere advarer mot «løgnkirke»

Krefter

– Nå er det nok, sier sokneprest Jon Aalborg til Vårt Land.

Soknepresten i Gildeskål er lei av alle kirkeangrepene fra ledere i misjonsorganisasjoner.

– Når menighetsrådet tar neste gjennomgang av hvilke organisasjoner som skal få kollektgaver, går jeg inn for at vi stryker både NLM og Normisjon fra listen, sier Aalborg.

– Men generalsekretær Øyvind Åsland i NLM har bedt om unnskyldning for bruken av ordet «løgnkirke», er ikke det formildende?

– Det er flott at han prøver å roe ned, men det er sterke krefter i Misjonssambandet som blant annet oppfordret folk til å melde seg ut av kirken, forklarer Aalborg.

I mars ba regionleder Birger Helland i NLM sørvest folk om å melde seg ut av Den norske kirke (Dnk):

«Å stå som medlem i Dnk kan oppleves som en legitimering av vrang lære og et bibelsyn som bryter med Skriftens eget selvvitnesbyrd», skrev han i en uttalelse.

LES MER Misjonsgeneral angrer «løgnkirke»-beskyldning

Ristet

– Du ønsker også at Normisjon droppes som kollektmottakere, hvorfor?

– Normisjon har ikke vært like tøffe som NLM på riksplan, men i særlig en region har ledere vært ganske så krasse, sier Aalborg.

Han sikter til Normisjons-nestoren Kurt Hjemdal som i vinter har ivret for at organisasjonen skal opprette et eget trossamfunn. Slik kan folk som ikke ønsker å være medlem i Den norske kirke få et alternativt.

I intervjuer har den tidligere landsstyrelederen, bibelskolerektoren, presten og pastoren ristet i Den norske kirke:

– Jeg var innstilt på å bli og slåss i Den norske kirke. Men vinden blåser så entydig i motsatt retning, at jeg heller vil synliggjøre splittelsen ved å melde meg ut. Slik situasjonen har utviklet seg, er det for meg umulig å bli værende i en kirke som er i strid med Skriften. Ved innføring av vigselsliturgi for likekjønnede er grensen nådd, for meg og mange andre, sa Hjemdal til Vårt Land i januar.

Velger en

– Når Normisjon og NLM ryker som kollektmottakere i Gildeskål, hvem kommer inn, Aalborg?

– Vi vil konsentrere oss om en organisasjon, Det Norske Misjonsselskap.

Hovedstyreleder Lars Gaute Jøssang i NLM liker ikke det han hører. Han peker på at mange i NLM har et sterkt forhold til Den norske kirke.

– Det er leit at vi mister kollekter, men vi kan ikke gjøre annet enn å registrere dette.

LES MER – «Løgnkirke» lite treffende

Sortere

Svein Granerud, avdelingsleder Misjon i Norge i Normisjon, mener det må være «en krevende øvelse å begynne å sortere kollektmottakere ut fra hva man er enig om».

– Det er en frihet som den enkelte har, men vi synes det må være trist og en krevende sak hvis de får det slik i kirken at man vurderer hva man er enig om før kollekten fordeles.

– Er det mye frustrasjon i Normisjon over Den norske kirke for tiden?

– Det er mye smerte og uro. Dette er store variasjoner også i Normisjon hvor vanskelig man synes situasjonen er, men mange kontakter oss om dette.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter