Nyheter

Prest tiltalt for underslag av 645.000 kroner

En kappelan i St. Svithun katolske menighet er tiltalt for å ha underslått 645.000 kroner fra menighetens kollekter. Oslo katolske bispedømme er «forundret» over at det er tatt ut tiltale.

Statsadvokaten i Rogaland mener de har nok bevis til å få dømt presten for grovt underslag og har dermed tatt ut tiltale. Påtalemyndigheten mener at presten, som var kapellan for St. Svithun katolske menighet i Stavanger, flere ganger mellom januar 2013 til april 2015 overførte penger til sin konto eller tok ut kontantbeløp fra menighetens bankkonto. Han skal også ha tatt hele eller deler av ekstrakollekter som ble gitt under de polske messene. Til sammen skal det dreie seg om 645.000 kroner.

Statsadvokaten har valgt å ta ut tiltale for grovt underslag fordi beløpet er høyt og fordi kapellanen har brutt den særlige tilliten som ligger i stillingen som prest.

– Beløpet i seg selv er høyt nok til at det er å anse som grovt underslag, sier politiadvokat Tor Arvid Bruskeland.

Strafferammen for grovt underslag er seks år.

BAKGRUNN: Katolsk menighet herjes av konflikt

Seddelmysteriet

Det var menigheten selv som anmeldte forholdet. Vårt Land kjenner til at det senhøstes 2014 ble utløst en mistanke om at det forsvant penger fra kollekten. Soknepresten ble informert og menigheten startet sin egen undersøkelse. Flere ganger «plantet» de sedler som de hadde notert nummeret på i kollekten. Når disse sedlene ikke var i kollekten ved opptelling, ble mistanken bekreftet.

Personen som la de «merkede» sedlene i kollekten passet også på å stå både tidlig og sent i kollektrunden, slik at man kunne se om det var en person i menigheten som stjal fra korgen, eller om pengene forsvant etter at kollekten var tatt opp. Siden sedlene forsvant, også når de ble lagt i til slutt, konkluderte man med at en person med tilgang til sakristiet var ansvarlig.

Kort tid etter seddeletterforskningen, kom det for en dag at det i flere år var blitt tatt opp en egen polsk kollekt som ikke ble talt opp sammen med de andre av menighetens kollekter, og dermed holdt utenfor alle regnskap. Undersøkelser viste at pengene ble satt inn på en konto som var den polsktalende prestens egen konto. Det var etter denne oppdagelsen at saken ble politianmeldt.

– Det har vært mange transaksjoner å holde styr på, sier politiadvokat Bruskeland.

– Har de underslåtte pengene gått til privat forbruk, eller har de gått til menighetsarbeid?

– Det er et forhold vi ønsker å få avklart i retten, som jeg derfor ikke ønsker å kommentere, sier han.

Det er Brynjar Meling som er prestens advokat. Han har informert sin klient om tiltalen.

– Min klient imøteser en rettslig gjennomgang av saken. Han stiller seg helt uforstående til at politiet har tatt ut tiltale for handlinger som helt klart er innenfor kirkeretten, sier han.

Fikk bli

Da det ble klart at det var den polsktalende kapellanen som var mistenkt, ønsket daværende sokneprest i St. Svithun, Sigurd Markussen, å ta ham ut av stillingen. Han informerte menigheten at kapellanen ikke skulle ha noe pastoralt ­arbeid i menigheten og at han forbød ham å komme til kirken.

Det ble avvist av biskop Bernt Eidsvig som «gjeninsatte» ham kort tid etter.

– Han fortsetter i jobben, inntil han mot formodning vedstår seg skyld, eller skulle bli dømt til skyld. Det er ikke grunnlag for noen forhåndsdom fra min side, sa Eidsvig til Vårt Land da saken sprakk våren 2015.

Markussen, som nå er sokneprest i Arendal, forteller nå at han er lettet over at de er blitt trodd av politi og påtalemyndighetene.

LES OGSÅ: Konflikt mellom prest og biskop

Ikke suspendert

Biskop Bernt Eidsvig har ikke ønsket å kommentere tiltalen. Han har delegert ansvaret for mediekontakt i denne saken til økonom i Oslo katolske bispedømme, Sindre-Jacob Bostad.

– Hva skjer med presten nå som han er tiltalt?

– En tiltale er en tiltale i den forstand at ingen er skyldig før man er dømt. Det er ikke snakk om å suspendere presten. Vi har tillit til at domstolen skal komme med en rettferdig dom, sier han.

Den siktede kapellanen ble i sommer flyttet til en menighet på Østlandet. Bostad er tydelig på at dette ikke har noe med politisaken å gjøre overhodet.

– Det skjer regelmessig at prester flyttes internt i bispedømmet, sier han.

– Forundret

Bostad forteller at ledelsen i bispedømmet er «forundret» over tiltalen.

– Vi hadde en visitas i menigheten og da ble det ikke avdekket noe kritikkverdig. Politiet må sitte på andre opplysninger enn oss, sier han

– Er dere overrasket over beløpet i tiltalen?

– Vi er overrasket over tiltalen.

– Har Den katolske kirke gode nok rutiner for innsamling og opptelling av kollekt?

– Vi har skriftlige rutiner for dette. Hvis disse følges, er det godt nok. Det innebærer blant annet kontroll og at to personer er til stede, slik det er vanlig andre steder.

Tolltull

Kapellanen har også vært innblandet i en tollsak. Da St. Svithun kirke ble utvidet i 2011-2012, importerte menigheten kirkeinteriør for nesten 2 millioner uten å betale moms. Den polske presten hadde skrevet under på erklæringer på at inventar var gaver fra utlandet. Slike gaver er tollfrie.

LES OGSÅ: Menighet fikk strafferabatt i tollsak

Menighetsledelsen var ikke kjent med slike gaver og meldte saken til tollvesenet. De konkluderte med at inventaret var kjøpt med menighetens midler og dermed ikke var unntatt toll. I tillegg oppdaget de at det var innført store mengder inventar uten å deklarere i det hele tatt.

Saken ble ikke politianmeldt, men menigheten måtte betale 625.000 kroner i toll og straffegebyr.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter