Nyheter

Prest skutt i ­Frankrike – ukjent motiv

Lørdag ettermiddag ble en prest skutt utenfor en kirke i Lyon. – Vi kan ikke la volden vinne, sier forstander i Den gresk-ortodokse kirke i Oslo.

Lørdag ettermiddag ble en gresk-ortodoks prest skutt utenfor en kirke i Lyon i Frankrike. Franske medier har oppgitt at mannen som ble skutt, heter Nikolaos Kakavelakis og er i 40-årene. Han skal ha blitt skutt to ganger i magen da han lukket kirken.

Den mistenkte rømte fra stedet, men ble lørdag kveld pågrepet av politiet. Ifølge NTB er en annen mistenkt fortsatt på frifot. Søndag ble mannen løslatt, som følge av mangel på bevis som kan knytte ham til hendelsen, melder nyhetsbyrået AP.

Det er ikke kjent hva bakgrunnen for skytingen er. Søndag formiddag skriver NTB at saken ikke er under etterforskning av påtalemyndigheten som jobber med antiterrorsaker, men etterforskes som et drapsforsøk.

Britiske The Guardian, som siterer franske Le Monde, skriver at en av hypotesene lokale etterforskere vektlegger, er en langvarig konflikt innad i byens gresk-ortodokse miljø. Konflikten inkluderer blant annet påstander om svindel mot Kakavelakis, som ble avvist av en domstol i Lyon tidligere i år.

– En vanskelig tid

Kiriaki Papadopoulou Samuelsen er forstander i Den gresk-ortodokse kirke i Oslo. Hun følte umiddelbart sorg da hun hørte om skytingen i Lyon lørdag ettermiddag.

– Men jeg følte ikke spesielt mer sorg fordi det var en ortodoks prest. Jeg føler sorg hver gang volden vinner, og det er like sørgelig om det er katolske, jøder eller muslimer som blir angrepet.

– Hvordan påvirker slike hendelser vi har sett i Frankrike den siste tiden deg i din jobb her i Norge?

– Ikke noe annet enn at jeg enda en gang tenker at vi ikke kan la vold og hat vinne. Jeg går ikke rundt og er redd. Vi kan ikke være redde, da har det onde vunnet.

Selv om Papadopoulou Samuelsen bemerker at det er en vanskelig tid, og trekker frem den overhengende pandemien og stadige naturkatastrofer, understreker hun at det er viktig å fortsette å arbeide for fred og forsoning.

– Man kan ikke bli motløs, men bare fortsette å jobbe for og håpe at det gode vil vinne. Ellers blir livet uutholdelig.

Politiet jobber på stedet i Lyon der en prest ble skutt lørdag.

Politiet jobber på stedet i Lyon der en prest ble skutt lørdag. Foto: Laurent Cipriani, AP / NTB.

– Veldig trist

Alexandros Loukatos (bildet), menighetsprest i Den gresk-ortodokse kirke i Oslo, er preget av nyhetene fra Lyon.

###

– Det er veldig trist. At du kan gå på jobben din og en galning kan gjøre noe sånt, er skummelt. Dette er en rar tid, spesielt i Frankrike.

Loukatos referer til drapene utenfor Notre-Dame-kirken i Nice, og mener dette først og fremst vitner om en anspent situasjon i Frankrike, og ikke generelt i Europa. Han forteller at hendelsene i Nice og Lyon ikke påvirker han nevneverdig, og fremhever at han er trygg i Norge.

– Personlig har jeg ingen frykt. Men det jeg kan si er at man må være forsiktig, det er ikke noe poeng å provosere unødvendig. Og det gjelder alle, sier menighetspresten.

– Føler oss trygge i Norge

Fader Olav Lerseth (bildet) er prest i Hellige Hallvard Ortodokse Kirke, som holder til på Kjelsås i Oslo. Han sier han ble «sjokkert» da han hørte om hendelsen i Lyon lørdag ettermiddag.

– Det spiller ingen rolle om det er prester eller andre, men at man tilsynelatende går etter kristne, som i angrepet i Nice, er trist, sier Lerseth.

Hellige Hallvard er er knyttet til Det Vesteuropeiske erkebispedømme i Paris, ledet av biskop Jean. Erkebispedømmet består av menigheter av russisk tradisjon, som ble dannet etter den russiske revolusjonen i 1917. Lerseth har ikke hatt kontakt med biskop Jean etter disse angrepene, men mener de helt klart har skapt uro i franske menigheter.

– Det er klart alle kristne menigheter i Frankrike er sjokkert over disse hendelsene, sier fader Olav Lerseth, prest i Hellige Hallvard ortodokse kirke i Oslo

– Det er klart alle kristne menigheter i Frankrike er sjokkert over disse hendelsene. Men nå vet vi ikke om dette angrepet var rettet mot kirken eller en prest, det er vanskelig å si nå.

Han sier at hendelsene prates om i hans eget miljø.

– Folk er selvsagt opptatt av det. Vi har også kontakt med katolikker og prater mye om dette.

– Føler du selv at du og menigheten deres er mindre trygg om dagen etter disse hendelsene?

– Nei, vi føler at vi er trygge i Norge. Vi er ikke en del av den konflikten som pågår i Frankrike, og så langt er det ingen tegn på liknende aggresjon her. Men det er klart man tenker seg at det kan spre seg og oppstå situasjoner også i Norge, sier Lerseth.

Betent situasjon

Hendelsen skjer bare to dager etter et knivangrep mot en kirke i Nice, der tre mennesker ble drept. En 21 år gammel mann fra Tunisia ble pågrepet senere samme dag.

Situasjonen i Frankrike har vært anspent etter at læreren Samuel Paty ble drept på brutalt vis etter å ha vist frem Muhammed-karikaturer i en undervisningstime om ytringsfrihet.

President Emmanuel Macron har uttalt at Frankrike er under angrep, og lovet at landet ikke skal vike fra sine verdier. Macron har blitt møtt med store protester i mange land.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter