Nyheter

Prest og imam sammen på asylmottak

I Bergen reiser moskéen og kirkelig dialogsenter sammen til asylmottakene for å preke trosfrihet og fredelig sameksistens.

Hverken dialogprest Marianne Gammelsæter eller imam Abdi-Ladif Ahmed fra Bergen moské har lov til å misjonere på Landås asylmottak i Bergen. Det de har lov til, og som de gjør, er å snakke om, – og vise frem – fredelig sameksistens og gjensidig respekt.

– Vi er ikke her for å misjonere, men vi står side om side for å fortelle hvordan vi kan leve fredelig sammen med ulike religioner, sier Gammelsæter, til Bergens Tidende.

Stat og trosforbund

Alt som sies oversettes av tolk til det hovedsaklig afghanske språket Dari. Senere skal også arabisk-, kurdisk og somalispråklige få høre om trosfrihet i Norge.

LES MER: Gir Listhaug konvertitt-råd

Landås asylmottak er først ute, men i samarbeid med UDI, skal Kirkelig dialogsenter i Bergen og Bergen moské besøke flere mottak.

- Vi som er religiøse ledere har et spesielt ansvar for å motarbeide religiøs ekstremisme. Religiøs tvang er brudd på fundamentale menneskerettigheter, sier Ahmed.

Godt mottatt

- Dette er helt nytt for meg. Det er første gang jeg ser folk fra to forskjellige kulturer og religioner stå frem og snakke om samarbeid på denne måten. Jeg likte veldig godt det jeg hørte. Hvis det hadde vært like god dialog mellom religiøse og etniske grupper i Afghanistan, ville det ikke vært borgerkrig, sier beboer på mottaket Mohammad Reza Mahram Ali.

LES MER: De vil gi flyktningene bedre mottak

Han sier at ulike religiøse grupper riktignok lever sammen i fred noen steder i Afghanistan, men at det varierer fra sted til sted.

- Budskapet om trosfrihet kan nok være uvant for enkelte som kommer fra land der én religion er helt dominerende. Men det er viktig å få frem at når man kommer til Norge, må man akseptere at her gjelder menneskerettighetene og religionsfriheten, sier imam Ahmed, til avisen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter