Nyheter

Prest gir fra seg diamant til utvikling

Presten Emmanuel Momoh gjorde i mars et diamantfunn i Sierra Leone som får selv jackpot i lotto til å blekne. Salgspris: Minst 60 millioner kroner.

For to år siden ble Emmanuel Momoh ordinert til pastor i den evangeliske menigheten til biskop John Ibenu, i det fattige vestafrikanske landet Sierrra Leone.

Utdannet som elektronikkingeniør driver 41-åringen i tillegg et lite selskap som utfører service på PC-er. Trebarnsfaren og deltidspastoren har dessuten en spesiell hobby: Diamantleting.

Sensasjonelt stort funn

I mars i år skulle det føre til et sensasjonelt funn hjemme i landsbyen Koryardu i Kondo-distriktet, da han søkte gjennom bunnsedimentene i elven der lokalsamfunnet har letelisens. Steinen som omtrent fylte håndflaten, viste seg å være en bokstavelig talt uslepen diamant.

Diamanter måles i karat, der hver karat tilsvarer 0,2 gram. Klumpen Momoh plukket opp ble veid til 709 karat, så vidt under 142 gram.

I diamantsammenheng er dette gigantisk. Det skal være den 13. største diamanten som er funnet, og den største i Sierra Leone siden den såkalte Sierra Leones Stjerne (968,9 karat) ble funnet i 1972.

LES MER: Flyktet fra Sierra Leone

Kunne smugles til Belgia

Funnet vil endre livet fullstendig for Emmanuel Momoh, kona Rose og de tre barna Mercy, Deborah og Joan. Via en lokal forhandler ble han forelagt en plan om å smugle diamanten til Belgia, der slike uslepne edelsteiner omsettes både legalt og illegalt.

Men heller enn å selge steinen via lyssky kanaler, gikk presten til myndighetene med funnet. Der bad han om at salget skulle skje med full åpenhet, og at inntektene skulle bidra til å utvikle det lutfattige landet og lokalsamfunnet.

Dermed kunne en svært fornøyd president Ernest Bai Koroma i mars invitere til pressekonferanse med en varm takk for at diamanten «ikke ble smuglet ut av landet», men gitt til myndighetene.

LES MER: Plaget av sult

Minister: Nasjonal gave

Minister for gruver og mineralressurser, Minkailu Mansaray, betegnet diamanten som en gave til nasjonen, og forsikret at overskudd fra salget skulle bli brukt til folkets beste.

Deretter ble den 142 gram tunge klumpen med verdens hardeste naturlige mineral plassert i velvet i sentralbanken i hovedstaden Freetown, i påvente av auksjon med forventede millioninntekter.

Første salgsrunde i New York i mai endte med et bud på 7,8 millioner dollar, mer enn 60 millioner kroner. Det var likevel ikke helt opp mot forventningen for steinen med det gylne skjæret, og nå venter ny auksjonsrunde i New York desember.

Store diamantforekomster i Sierra Leone drives fram både industrielt og manuelt. Diamanter var sentrale for å finansiere den brutale borgerkrigen som tok slutt i 2001.

Presten får finnerlønn

Alle detaljer om rettighetene er ikke kjent, men en bit av salgssummen skal gå til finneren. Mer enn halvparten av salgssummen er imidlertid øremerket finansiering av utviklingsformål i Sierra Leone, som rent vann, elektrisitet, utdanning og helseprosjekter.

– Det er en grunn til at Gud gav disse diamantene til det fattigste folket i verden, og lot de rikeste menneskene ønske seg dem. Dette er for å rette opp en skjev verden og gjøre verden til et bedre sted, lyder de heller høystemte ordene fra styreleder Martin Rapaport i Raraport- gruppen, som skal stå for selve salgsprosessen.

Diamanter finansierte krig

Inntekter fra diamantgruver er viktig for landet, men har i større grad vært en ressursforbannelse. Såkalte bloddiamanter ble brukt for å finansiere blodige borgerkriger på 1990-tallet både i Sierra Leone og nabolandet Liberia, som dramatisert i filmen «Blood Diamonds» med Leonardo DiCaprio.

Forhåpentligvis blir dette diamantfunnet en velsignelse både for prestens familie og fattigfolk i Sierra Leone. Landet befinner seg på bunn på en rekke statistikker over fattigdom og helse, med en forventet levealder på bare 50 år.

I august omkom mer enn 1.000 mennesker etter flom og jordskred, og for få år siden døde minst 4.000 mennesker i Sierra Leone i ebolaepidemien.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter